czwartek, 10 października 2013

Surówka z marchewki z czosnkiem

Surówka z marchewki z czosnkiem...
Soczyste, pomarańczowe wiórki marchewki.
A do tego intensywny aromat i smak czosnku.
Nieco inna, ale pyszna surówka do obiadu.
Zapraszam!









Składniki:
  1. 3 duże marchewki;
  2. 2 - 4 ząbki czosnku;
  3. 1/2 łyżeczki białego cukru;
  4. 1 - 2 łyżki majonezu;
  5. 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. 1/2 łyżki soku z cytryny;
  7.  Sól;
  8. Biały pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach (u mnie starta na grubych oczkach, bo domownicy tak wolą).
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Startą marchewkę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem.
  4. Dodać śmietanę, majonez i sok z cytryny i wymieszać.
  5. Przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wymieszać.


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla około 4 osób.
  2. Jest to surówka dla lubiących czosnek, gdyż jego intensywny smak i aromat dominuje w tej surówce.
  3. Marchewkę, zgdonie z przepisem, należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach (ale nie na miazgę). U mnie jest starta na grubych oczkach, bo moja rodzina woli taką marchewkę.
  4. Należy uważać z ilością dodawanego majonezu i śmietany, gdyż wszystko zależy od soczystości marchewki.
  5. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  6. Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować.
  7. Ilość ząbków czosnku można dowolnie zmniejszać i zwiększać.
  8. Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


3 komentarze: