Soczyste, pomarańczowe wiórki marchewki.
A do tego intensywny aromat i smak czosnku.
Nieco inna, ale pyszna surówka do obiadu.
Zapraszam!
- 3 duże marchewki;
- 2 - 4 ząbki czosnku;
- 1/2 łyżeczki białego cukru;
- 1 - 2 łyżki majonezu;
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1/2 łyżki soku z cytryny;
- Sól;
- Biały pieprz.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach (u mnie starta na grubych oczkach, bo domownicy tak wolą).
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Startą marchewkę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem.
- Dodać śmietanę, majonez i sok z cytryny i wymieszać.
- Przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wymieszać.
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla około 4 osób.
- Jest to surówka dla lubiących czosnek, gdyż jego intensywny smak i aromat dominuje w tej surówce.
- Marchewkę, zgdonie z przepisem, należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach (ale nie na miazgę). U mnie jest starta na grubych oczkach, bo moja rodzina woli taką marchewkę.
- Należy uważać z ilością dodawanego majonezu i śmietany, gdyż wszystko zależy od soczystości marchewki.
- Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować.
- Ilość ząbków czosnku można dowolnie zmniejszać i zwiększać.
- Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.
Super surówka :) Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńSuper surówka :) Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń