czwartek, 10 października 2013

Zupa kalafiorowa z kaszą manną

Zupa kalafiorowa z kaszą manną...
Delikatna, kremowa zupa kalafiorowa.
Zagęszczona niewielkim dodatkiem kaszy manny.
Z aromatycznym koperkiem.
Zabielona śmietaną.
Pycha!


 Składniki:
  1. 1 średni kalafior;
  2. 5 średnich ziemniaków;
  3. 1 duża marchewka;
  4. 1 pietruszka;
  5. 1/4 korzenia selera;
  6. Biała część pora;
  7. 1 łyżka masła;
  8. 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;
  9. 3 łyżki kaszy manny;
  10. Pęczek koperku;
  11. 1 liść laurowy;
  12. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  13. 2,5 litra zimnej wody;
  14. Sól;
  15. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
  3. Koperek drobno posiekać.
  4. Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na różyczki.
  5. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę, seler, pokrojonego pora i ziemniaki. Zalać 2,5 litrami zimnej wody, dodać łyżkę masła, 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe, liść laurowy i gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
  6. Po tym czasie do zupy dodać różyczki kalafiora i całość gotować, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.
  7. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek i 3 łyżki kaszy manny. Gotować wszystko przez 5 minut.
  8. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy, wymieszać i zestawić z ognia.
  9. Ugotowaną zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą około 4 litry zupy.
  2. Należy uważać, aby nie rozgotować kalafiora. W przypadku, gdy to nastąpi, zupa będzie nadal pyszna w smaku, tylko nie będą w niej pływały całe różyczki kalafiora. 
  3. Z dodatku koperku czy łyżki masła można zrezygnować.
  4. Zupa ma bardzo delikatny i kremowy smak.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


3 komentarze: