Zielona, gęsta i smakowita zupa z brokułów.
O delikatnym aromacie czosnku.
Z dodatkiem rumianych grzanek.
Oprószona wiórkami parmezanu.
Idelana na jesienne dni!
Składniki:
- 1 kg brokułów;
- 1,5 litra bulionu (u mnie 1,5 litra gorącej wody + 1,5 łyżki ziarenek smaku);
- 2 łyżki masła;
- 3 ząbki czosnku;
- 125 ml letniego mleka;
- 40 g parmezanu;
- Sól;
- Pieprz.
Grzanki:
- 4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie chleb pszenny) - o wadze około 140 g;
- 1,5 łyżki masła;
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować 1,5 litra wody. Do gotującej się wody dodać 1,5 łyżki ulubionej przyprawy do zupy (u mnie ziarenka smaku), zmiejszyć ogień i chwilę razem pogotować. Następnie zestawić tak przygotowany bulion z ognia.
- Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i pokroić w plastry.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- W drugim garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i lekko podsmażyć. Następnie dodać pokrojone brokuły i przez chwilkę (około 1 minuty) je podsmażać stale mieszając.
- Podsmażone brokuły z czosnkiem zalać wcześniej przygotowanym bulionem i całość gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż brokuły będą miękkie. Tak przygotowaną zupę zestwić z ognia, aby lekko przestygła.
- Lekko przestudzoną zupę zblendować na gładki krem.
- Dodać letnie mleko, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
- Parmezan pociąć za pomocą tarki do sera na cieniutkie wiórki.
- W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb na grzanki pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem podsmażać. Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem i podsmażać, aż do zarumienienia grzanek.
- Na talerze wlać zupę, dodać grzanki i oprószyć wiórkami sera.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Brokuły mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.
- Z podanych składników wychodzą 2 litry zupy.
- Zupę można ugotować na rosole domowej roboty, ale wówczas czas jej przygotowania się wydłuży (chyba, że posiada się 1,5 litra rosołu np. z dnia poprzedniego).
- Zamiast ulubionej przyprawy do zupy (vegeta, ziarenka smaku itp.) można użyć 3 kostek rosołowych, a zamiast mleka śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%, lub śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 18% (takiej do kawy).
- Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym.
- Parmezan można zastąpić serem grana padano, a nawet startym, żółtym serem.
- Zupa jest dobra również następnego dnia po przygotowaniu, przy czym przez noc nieco gęstnieje.
Uwagi do przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz