czwartek, 31 października 2013

Szybka zupa krem z brokułów

Szybka zupa krem z brokułów...
Zielona, gęsta i smakowita zupa z brokułów.
O delikatnym aromacie czosnku.
Z dodatkiem rumianych grzanek.
Oprószona wiórkami parmezanu.
Idelana na jesienne dni!
Składniki:
  1. 1 kg brokułów;
  2. 1,5 litra bulionu (u mnie 1,5 litra gorącej wody + 1,5 łyżki ziarenek smaku);
  3. 2 łyżki masła;
  4. 3 ząbki czosnku;
  5. 125 ml letniego mleka;
  6. 40 g parmezanu;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Grzanki:
  1. 4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie chleb pszenny) - o wadze około 140 g;
  2. 1,5 łyżki masła;
  3. 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego.
Sposób przygotowania:
  1. W garnku zagotować 1,5 litra wody. Do gotującej się wody dodać 1,5 łyżki ulubionej przyprawy do zupy (u mnie ziarenka smaku), zmiejszyć ogień i chwilę razem pogotować. Następnie zestawić tak przygotowany bulion z ognia.
  2. Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i pokroić w plastry.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. W drugim garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i lekko podsmażyć. Następnie dodać pokrojone brokuły i przez chwilkę (około 1 minuty) je podsmażać stale mieszając.
  5. Podsmażone brokuły z czosnkiem zalać wcześniej przygotowanym bulionem i całość gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż brokuły będą miękkie. Tak przygotowaną zupę zestwić z ognia, aby lekko przestygła.
  6. Lekko przestudzoną zupę zblendować na gładki krem.
  7. Dodać letnie mleko, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
  8. Parmezan pociąć za pomocą tarki do sera na cieniutkie wiórki.
  9. W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb na grzanki pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem podsmażać. Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem i podsmażać, aż do zarumienienia grzanek.
  10. Na talerze wlać zupę, dodać grzanki i oprószyć wiórkami sera.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Brokuły mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.
  2. Z podanych składników wychodzą 2 litry zupy.
  3. Zupę można ugotować na rosole domowej roboty, ale wówczas czas jej przygotowania się wydłuży (chyba, że posiada się 1,5 litra rosołu np. z dnia poprzedniego).
  4. Zamiast ulubionej przyprawy do zupy (vegeta, ziarenka smaku itp.) można użyć 3 kostek rosołowych, a zamiast mleka śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%, lub śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 18% (takiej do kawy).
  5. Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym.
  6. Parmezan można zastąpić serem grana padano, a nawet startym, żółtym serem.
  7. Zupa jest dobra również następnego dnia po przygotowaniu, przy czym przez noc nieco gęstnieje.
Uwagi do przepisu: Wielkie Żarcie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz