Lekko chrzanowa zupa.
Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.
Z dodatkiem suszonych grzybów.
Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.
Idealna dla przeciwników gęstych zup.
Składniki:
- 1 mała marchewka;
- 1 mała pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 1 liść laurowy;
- 5 ziarenek ziela angielskiego;
- 4 ziarenka pieprzu;
- 2 ząbki czosnku;
- 2,5 litra zimnej wody;
- 375 ml soku z kiszonych ogórków;
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka;
- 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 300 ml domowego zakwasu na barszcz biały;
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 czubata łyżeczka majeranku;
- Pęczek natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;
- 700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek obrać.
- Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.
- Po upływie tego czasu, w przypadku gotowania barszczu z kiełbasą, kiełbasę wyjąć z zupy (po tym czasie powinna być już ugotowana).
- Następnie dodać 1 czubatą łyżkę chrzanu i gotować zupę kolejne 10 minut.
- Po upływie tego czasu wlać zakwas na barszcz lub barszcz biały z torebki rozrobiony w 200 ml wody oraz sok z kiszonych ogórków, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać.
- Ugotowaną zupę zestawić z ognia dodać rozrobioną śmietanę i pokrojoną w plasterki, ugotowaną białą kiełbasę /opcjonalnie/ i wymieszać.
- Zupę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
- Na talerze wyłożyć jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół, zalać barszczem i podawać.
- Podawać gorący z ziemniakami ułożonymi na osobnym talerzu lub z chlebem lub w chlebku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.
- Należy użyć soku z kiszonych (najlepiej domowej roboty, ale mogą być także kupne) ogórków a nie kwaszonych.
- Barszcz jest idealny dla osób nie lubiących gęstych zup. Pięknie prezentuje się i wyśmienicie smakuje w domowej roboty chlebku.
- Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz biały.
- Domowy zakwas na barszcz biały można zastąpić kupnym, dobrej jakości, a barszcz biały Winiary - barszczem białym innej marki. Ja, gdy nie mam czasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina barszcz robiony na domowym zakwasie.
- Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz