Niezapomniany smak babcinych obiadów.
Lekko kwaśna, na zakwasie.
Oprószona koperkiem i majerankiem.
Zapraszam!
Składniki:
- 400 g kiełbasy jałowcowej;
- 6 średnich ziemniaków;
- 500 ml domowego zakwasu na żurek;
- 1 duża marchewka;
- 1 średnia pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- 1/2 białej części pora;
- 2 litry zimnej wody;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 liść laurowy;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Pęczek koperku;
- 1 łyżka majeranku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy).
- Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki.
- Koperek drobno posiekać.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Ząbek czosnku obrać.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojony por, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez około 10 minut.
- Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, obrany ząbek czosnku, łyżkę ulubionej przyprawy do zupy, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
- Następnie wlać zakwas na żurek i pogotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać.
- Zalewajkę przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać koperek i wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ilość zakwasu dodawanego do zupy należy dostosować do swoich preferencji smakowych. Im zakwasu więcej tym zupa kwaśniejsza. Ja dodaję cały powstały zakwas z tego przepisu.
- Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.
- Do zupy można dodać 3 suszone grzyby.
- Domowy zakwas na żurek można zastąpić kupnym (w butelce), dobrej jakości.
- Zupę można podać z ugotowanymi na twardo jajkami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
zrobie takie na niedziele
OdpowiedzUsuń