piątek, 29 listopada 2013

Zalewajka na żurku

Zalewajka na żurku...
Niezapomniany smak babcinych obiadów.
Lekko kwaśna, na zakwasie.
Oprószona koperkiem i majerankiem.
Zapraszam! 


Składniki:
  1. 400 g kiełbasy jałowcowej;
  2. 6 średnich ziemniaków;
  3. 500 ml domowego zakwasu na żurek;
  4. 1 duża marchewka;
  5. 1 średnia pietruszka;
  6. 1/4 korzenia selera;
  7. 1/2 białej części pora;
  8. 2 litry zimnej wody;
  9. 1 ząbek czosnku;
  10. 1 liść laurowy;
  11. 4 ziarna ziela angielskiego;
  12. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  13. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  14. Pęczek koperku;
  15. 1 łyżka majeranku;
  16. Sól;
  17. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy).
  2. Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki.
  3. Koperek drobno posiekać.
  4. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  5. Ząbek czosnku obrać.
  6. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojony por, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez około 10 minut.
  7. Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, obrany ząbek czosnku, łyżkę ulubionej przyprawy do zupy, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Następnie wlać zakwas na żurek i pogotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia.
  9. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać.
  10. Zalewajkę przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać koperek i wymieszać.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ilość zakwasu dodawanego do zupy należy dostosować do swoich preferencji smakowych. Im zakwasu więcej tym zupa kwaśniejsza. Ja dodaję cały powstały zakwas z tego przepisu.
  2. Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.
  3. Do zupy można dodać 3 suszone grzyby.
  4. Domowy zakwas na żurek można zastąpić kupnym (w butelce), dobrej jakości.
  5. Zupę można podać z ugotowanymi na twardo jajkami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz: