piątek, 29 listopada 2013

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady...
Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe.
Oblane białą czekoladą.
Szybkie i proste w wykonaniu.
Posmakuje niejednemu łasuchowi.
Polecam!
Składniki:
  1. 220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach;
  2. 300 g mąki pszennej;
  3. 2/3 szklanki białego cukru;
  4. Opakowanie cukru wanilinowego (16g);
  5. 4 jaja;
  6. 220 ml oleju;
  7. 2 łyżeczki cynamonu;
  8. 3 łyżki rodzynek;
  9. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  10. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Polewa:
  1. 50 g białej czekolady;
  2. 25 g masła;
  3. 1 i 1/2 łyżki mleka;
  4. 70 g cukru pudru.
Dodatkowo:
  1. Margaryna do wysmarowania formy;
  2. Bułka tarta do obsypania formy.


Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
  3. Jaja ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  4. Stale miksując, powoli wlewać olej.
  5. Następnie, stale miksując dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
  6. Kolejno dodać startą marchewkę i rodzynki i miskować do połączenia i wymieszania się składników.
  7. Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto.
  8. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można (aby wierzch się nie spiekł, a ciasto upiekło) zmienić ustawienie piekarnika na samą grzałkę dolną.
  9. Upieczone ciasto wystudzić.
  10. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki wraz z mlekiem i masłem. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając (tzw. kąpiel wodna). Po rozpuszeniu, zestawić  rondelek z ognia (już bez kąpieli wodnej), dodać przesiany cukier puder i zblendować na gładką masę (tak, aby polewa nie miała grudek). Lekko przestudzić.
  11. Wystudzone ciasto dokładnie oblać (zaczynając od czubka) lekko przestudzoną polewą.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
  2. Waga marchewki - 220 g - to waga po obraniu i starciu na tarce. Tyle mają ważyć gotowe wiórki marchewki. Odpowiada ona 2 średnim marchewkom.
  3. Marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach tj. na małe wiórki. Nie można zetrzeć marchewki na papkę, bo wyjdzie zakalec.
  4. Szklanka = 250 ml.
  5. Ciasto długo zachowuje świeżość. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem np. przykryte czystą ściereczką.
  6. Czas pieczenia może się różnić w zależności od różnych czynników np. wilgotności mąki. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  7. Na 10 minut przed końcem pieczenia można przestawić piekarnik na samą grzałkę dolną, aby ciasto nie spiekło się zbytnio na górze.
  8. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  9. Kąpiel wodna polega na tym, że nalewa się wodę do rondelka i gotuje. Na rondelek kładzie się szklaną miskę z czekoladą, masłem i mlekiem i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła.
  10. Polewę można zastąpić lukrem, lub oprószyć ciasto cukrem pudrem.


3 komentarze: