Ziemniaki i jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę.
Półksiężyce z ogórków konserwowych i plasterki pieczarek.
Wiórki selera konserwowego i drobno posiekany szczypiorek.
A całość oblepiona majonezem i oprószona przyprawą do ziemniaków.
Pycha!
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków;
- 300 g pieczarek;
- 4 jaja;
- 4 ogórki konserwowe;
- Słoik selera konserwowego (około 150 g);
- Pęczek szczypiorku;
- Majonez;
- Łyżka masła;
- Sól;
- Pieprz;
- Przyprawa do ziemniaków;
- 1 płaska łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach w wodzie z dodatkiem soli. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostę.
- Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę.
- Pieczarki dobrze umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pieczarki, oprószyć ulubioną przyprawą do zup i podsmażyć.
- Seler dobrze odsączyć na sicie i pokroić na drobniejsze kawałki.
- Ogórki pokroić w półplasterki.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, jajka, podsmażone pieczarki, posiekany seler, pokrojone ogórki i połowę posiekanego szczypiorku. Dodać majonez i wymieszać. Przyprawić przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem.
- Sałatkę przełożyć do salaterki, po wierzchu oprószyć przyprawą do ziemniaków i resztą posiekanego szczypiorku i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Pieczarki można oprószyć solą zamiast przyprawą do zup.
- Ja użyłam przyprawy do ziemniaków Prymat, ale może być także innej firmy.
- Ogórki najlepiej aby były konserwowe, bo kiszone zmienią smak sałatki.
- Zamiast samego majonezu można dodać majonez i kwaśną, gęstą śmietanę o zawartości tłuszczu 18% (lub gęsty jogurt naturalny, czy jogurt grecki) w proporcji 1:1 lub samą śmietanę czy jogurt.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
pyszna :) na drugi dzień smakuje jak tradycyjna warzywna a robi się ją dużo krócej. super przepis :)
OdpowiedzUsuń