poniedziałek, 9 grudnia 2013

Surówka z selera z rodzynkami

Surówka z selera z rodzynkami...
Długie, cienkie wiórki aromatycznego selera.
A do tego słodkie, miękkie rodzynki.
Skropione sokiem z cytryny.
Oprószone cukrem i pieprzem cytrynowym.
Oblepione majonezem ze śmietaną.
Pyszna surówka do obiadu.
Polecam!
 Składniki:
  1. 1 duży seler korzeniowy;
  2. 1/2 szklanki rodzynek;
  3. Sok wyciśnięty z całej cytryny;
  4. 1 czubata łyżeczka białego cukru;
  5. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. 2 łyżki majonezu;
  7. 1 łyżeczka skórki startej z cytryny;
  8. 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego.
























Sposób przygotowania:
  1. Rodzynki moczyć (tj. zalać gorącą wodą, tak aby dobrze je zakrywała) przez około 20 minut, odsączyć z wody.
  2. Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i wymieszać.
  3. Do miseczki zetrzeć skórkę z cytryny (1 łyżeczka), dodać majonez, śmietanę i pieprz i dobrze wymieszać powstały sos.
  4. Do selera dodać odsączone rodzynki oraz sos majonezowo-śmietanowy i dobrze wymieszać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Sok z cytryny można zastąpić mniej zdrowym kwaskiem cytrynowym.
  2. Rodzynki (w wersji bardziej wytrawnej, dla samych dorosłych) można namoczyć w białym, wytrawnym winie.
  3. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym, a z majonezu całkowicie zrezygnować zastąpując go śmietaną lub jogurtem.
  4. Pieprz cytrynowy można zastąpić pieprzem białym.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


3 komentarze:

  1. Jedna z moich ulubionych surówek. Bardzo lubię to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Pani ściera seler, że wyszedł taki ładny...?

    OdpowiedzUsuń
  3. Seler ścieram za pomocą dodatku do maszynki do mięsa - szatkownicy, tarką o małych oczkach.
    O takiej

    OdpowiedzUsuń