Długie, cienkie wiórki aromatycznego selera.
A do tego słodkie, miękkie rodzynki.
Skropione sokiem z cytryny.
Oprószone cukrem i pieprzem cytrynowym.
Oblepione majonezem ze śmietaną.
Pyszna surówka do obiadu.
Polecam!
Składniki:
- 1 duży seler korzeniowy;
- 1/2 szklanki rodzynek;
- Sok wyciśnięty z całej cytryny;
- 1 czubata łyżeczka białego cukru;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 łyżki majonezu;
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny;
- 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego.
Sposób przygotowania:
- Rodzynki moczyć (tj. zalać gorącą wodą, tak aby dobrze je zakrywała) przez około 20 minut, odsączyć z wody.
- Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i wymieszać.
- Do miseczki zetrzeć skórkę z cytryny (1 łyżeczka), dodać majonez, śmietanę i pieprz i dobrze wymieszać powstały sos.
- Do selera dodać odsączone rodzynki oraz sos majonezowo-śmietanowy i dobrze wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Sok z cytryny można zastąpić mniej zdrowym kwaskiem cytrynowym.
- Rodzynki (w wersji bardziej wytrawnej, dla samych dorosłych) można namoczyć w białym, wytrawnym winie.
- Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym, a z majonezu całkowicie zrezygnować zastąpując go śmietaną lub jogurtem.
- Pieprz cytrynowy można zastąpić pieprzem białym.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Jedna z moich ulubionych surówek. Bardzo lubię to połączenie :)
OdpowiedzUsuńJak Pani ściera seler, że wyszedł taki ładny...?
OdpowiedzUsuńSeler ścieram za pomocą dodatku do maszynki do mięsa - szatkownicy, tarką o małych oczkach.
OdpowiedzUsuńO takiej