Lekko wilgotna, o pięknym, karmelowym kolorze.
Z dodatkiem słodkiej masy krówkowej.
Oblana polewą kajmakową.
Oprószona płatkami migdałowymi.
Komu kawałek?
Zapraszam!
Składniki:
Babka:
- 5 jaj;
- 1 łyżka białego cukru;
- Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny;
- 100 g margaryny;
- 300 g gotowej masy krówkowej;
- 180g mąki pszennej;
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 100 g gotowej masy krówkowej;
- 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- 3 łyżki płatków migdałowych.
Dodatkowo:
- Margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy do babki.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić.
- Z cytryny wycisnąć sok.
- Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem wraz z 1 łyżką cukru na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodawać powoli, stale mieszając drewnianą łyżką (ja miksowałam na wolnych obrotach) żółtka, sok z cytryny, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na koniec przestudzoną masę krówkową z margaryną. Mieszać (miksować), aż do połączenia się składników.
- Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.
- Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.
- Babkę lekko przestudzić i wyjąć z formy.
- W międzyczasie przygotować polewę. Do rondelka wrzucić resztę masy krówkowej (100 g), dodać śmietankę i podgrzewać, stale mieszając, aż składniki się połączą.
- Wystudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałów.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Babkę należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Biały cukier można zastąpić trzcinowym, aby zapewnić babce bardziej wyrazisty kolor, a margarynę masłem.
- Płatki migdałów można wcześniej uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej patelni.
- Do polewy, zamiast śmietanki kremówki, można użyć 2 łyżek mleka.
- Babkę można także upiec z użyciem termoobiegu, przy czym wówczas temperaturę należy zmniejszyć do 160 stopni.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
fajnie przepisy
OdpowiedzUsuń