wtorek, 21 stycznia 2014

Sałatka brokułowa z pomidorem, jajkiem i fetą

Sałatka brokułowa z pomidorem, jajkiem i fetą...
Różyczki zielonego brokuła.
Kosteczki pomidorów i jajek ugotowanych na twardo.
A do tego feta i prażony słonecznik.
Pycha!


Składniki:
  1. 1 brokuł (o wadze około 500 g);
  2. 4 jaja ugotowane na twardo;
  3. 3 średnie pomidory;
  4. Opakowanie sera feta (waga netto 270 g);
  5. 50 g ziaren łuskanego słonecznika;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. 3 czubate łyżki majonezu;
  8. Sól;
  9. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Brokuł podzielić na różyczki. Ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Wystudzić.
  2. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do brokuła. Wymieszać.
  3. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  4. Fetę odsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  5. Ziarna słonecznika uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  6. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.
  7. Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać.
  8. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Do sałatki można użyć zarówno różyczki świeżego, jak i mrożonego brokuła (opakowanie o wadze około 450 - 500 g).
  2. Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować. Lepiej niech będzie lekko twardy niż rozwalający się.
  3. Majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo dodać majonez wymieszany z jogurtem w dowolnych proporcjach.
  4. Z dodatku czosnku można zrezygnować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

7 komentarzy:

  1. mmm... ta sałatka wygląda bosko! aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie "wszamałem". Powiem Wam, że zajebista! PS. Przepraszam za niezbyt wyszukane i ładne słowa. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Cieszę się bardzo, że sałatka smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  3. Nie warto solić, jest juz sama w sobie słona przez majonez i fetę. A przepis super i sałatka bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sugerowałbym jednak krótsze gotowanie jajek. Te sine jaja ani nie są lepsze ani ładniejsze niż gotowane krócej. Mają też mniej wartości odżywczych. Jajka nie powinny się gotować dłużej niż 10 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niekoniecznie takie jajko musiało się gotować zbyt długo. Ja mam własne kury i świeże jajko nawet po 15 minutach gotowania jest częściowo ścięte i źle się kroi. Zauważyłam natomiast, że żółtko pociemnieje zawsze wtedy, gdy dla schłodzenia zostawiam je na dłużej w wodzie od godziny czasu wzwyż. ZAWSZE. A wiem co mówię bo jaja gotujemy codziennie w dużych ilościach.

      Usuń
  5. Przepis ciekawy ale czemu tyle "wymieszać"?;)
    Zawsze wszystko na końcu mieszam razem i produkty też się połączą...

    OdpowiedzUsuń