wtorek, 7 stycznia 2014

Kapusta z grochem i grzybami

Kapusta z grochem i grzybami...
Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta.
Dodatek grochu i suszonych grzybów.
Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia.
Smacznego!
























Składniki:
  1. 1 kg kiszonej kapusty;
  2. 50 g suszonych grzybów;
  3. 2 cebule;
  4. 200 g grochu łuskanego;
  5. 125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli;
  6. 1 łyżeczka cukru;
  7. 1 liść laurowy;
  8. 5 ziaren ziela angielskiego;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Groch umyć, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła groch i była nieco ponad jego poziomem) i moczyć przez noc. Następnego dnia groch ugotować w tej samej wodzie (w razie potrzeby dolać trochę wody), pilnując, aby nie przywarł do garnka. Ugotowany groch odcedzić.
  2. Grzyby umyć, zalać zimną wodą (około 1 litrem) i moczyć przez noc. Następnego dnia grzyby ugotować w tej samej wodzie (w razie potrzeby dolać trochę wody). Ugotowane grzyby odcedzić (wywar z gotowania grzybów zostwaić) i pokroić. 
  3. Kapustę przepłukać (jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy kapusty płukać), odcisnąć, pokroić, zalać wywarem z gotowania grzybów, dodać cukier, liść laurowy, ziele angielskie, ugotowane grzyby i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do miękkości. W razie potrzeby dodać wody.
  4. Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 2 łyżek).
  5. Do miękkiej, ugotowanej kapusty dodać podsmażoną cebulę, ugotowany, miękki groch, resztę oleju. Dusić jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu.
  6. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawać ciepłą.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.
  2. Można użyć grochu łuskanego połowki, przy czym wówczas można skrócić czas moczenia lub należy uważać gotując, aby go nie rozgotować. Groch ten szybciej się gotuje.
  3. Olej można zastąpić 125 ml stopionego masła.
  4. W wersji niepostnej można dodać podsmażony i pokrojony w kostkę boczek.
  5. Do potrawy można dodać kminek, a ilość grochu zwiększyć do 500 g.
  6. Jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy kapusty płukać
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Wigilia 2013

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam kapustę z grochem i jeszcze grzybki, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam, ten przepis jest trochę inny od mojego, ale równie ciekawy

      Usuń
  2. Szukam przepisu bo jeszcze nigdy nie robiłam a to danie tradycyjne w domu męża. Przepis wydaje się bardzo konkretny. Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłem. Jest taka jak trzeba! Pyszna. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robilam według tego przepisu i jest pyszna

    OdpowiedzUsuń