Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta.
Dodatek grochu i suszonych grzybów.
Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia.
Smacznego!
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty;
- 50 g suszonych grzybów;
- 2 cebule;
- 200 g grochu łuskanego;
- 125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 liść laurowy;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Groch umyć, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła groch i była nieco ponad jego poziomem) i moczyć przez noc. Następnego dnia groch ugotować w tej samej wodzie (w razie potrzeby dolać trochę wody), pilnując, aby nie przywarł do garnka. Ugotowany groch odcedzić.
- Grzyby umyć, zalać zimną wodą (około 1 litrem) i moczyć przez noc. Następnego dnia grzyby ugotować w tej samej wodzie (w razie potrzeby dolać trochę wody). Ugotowane grzyby odcedzić (wywar z gotowania grzybów zostwaić) i pokroić.
- Kapustę przepłukać (jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy kapusty płukać), odcisnąć, pokroić, zalać wywarem z gotowania grzybów, dodać cukier, liść laurowy, ziele angielskie, ugotowane grzyby i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do miękkości. W razie potrzeby dodać wody.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 2 łyżek).
- Do miękkiej, ugotowanej kapusty dodać podsmażoną cebulę, ugotowany, miękki groch, resztę oleju. Dusić jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać ciepłą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.
- Można użyć grochu łuskanego połowki, przy czym wówczas można skrócić czas moczenia lub należy uważać gotując, aby go nie rozgotować. Groch ten szybciej się gotuje.
- Olej można zastąpić 125 ml stopionego masła.
- W wersji niepostnej można dodać podsmażony i pokrojony w kostkę boczek.
- Do potrawy można dodać kminek, a ilość grochu zwiększyć do 500 g.
- Jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy kapusty płukać
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Uwielbiam kapustę z grochem i jeszcze grzybki, pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam, ten przepis jest trochę inny od mojego, ale równie ciekawy
UsuńSzukam przepisu bo jeszcze nigdy nie robiłam a to danie tradycyjne w domu męża. Przepis wydaje się bardzo konkretny. Spróbuję!
OdpowiedzUsuńZrobiłem. Jest taka jak trzeba! Pyszna. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńRobilam według tego przepisu i jest pyszna
OdpowiedzUsuń