wtorek, 7 stycznia 2014

Uszka z pieczarkami

Uszka z pieczarkami...
Bardzo elastyczne i idealnie miękkie po ugotowaniu ciasto.
A do tego farsz z podsmażonych pieczarek z cebulą.
Pyszne i niezastąpione w wigilijnym barszczu.
Polecam!
 Składniki:
Ciasto na uszka:
  1. 3 szklanki mąki pszennej;
  2. 2 surowe żółtka jaj;
  3. 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 125 ml gorącej wody;
  5. Szczypta soli.
Nadzienie:
  1. 500 g pieczarek;
  2. 1 cebula;
  3. 4 łyżki oleju;
  4. Sól;
  5. Pieprz.
Sposób wykonania:
  1.  Pieczarki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać starte pieczarki i podsmażać przez około 10 minut, aż cała woda wyparuje. Tak przygotowany farsz przyprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
  4. W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.
  5. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.
  6. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, po czym zawijać na palcu i zlepiać ich końce tworząc uszka.
  7. Uszka gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu uszek na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
  8. Uszka podawać wraz z ciepłym barszczem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 60 uszek.
  2. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję.
  3. Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  4. Do wody, w której będą gotowane uszka, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się uszek.
  5. Uszka wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.
  6. Olej użyty do podsmażania cebuli i pieczarek można zastąpić margaryną lub masłem.
Źródło przepisu: Ciasto na pierogi - Wielkie Żarciefarsz - Wielkie Żarcie.



Wigilia 2013

1 komentarz: