wtorek, 7 stycznia 2014

Kluski z makiem i bakaliami

Kluski z makiem i bakaliami...
Domowej roboty makaronowe kluski oblepione pachnącą masą makową.
W towarzystwie aromatycznych bakalii.
Czar prawdziwie tradycyjnej Wigilii Bożego Narodzenia.
Polecam!
 Składniki:

Kluski:
  1. 100 g mąki pszennej + 30 g do podsypywania;
  2. 1 żółtko;
  3. 50 ml ciepłej wody;
  4. 1 łyżeczka oleju;
  5. Szczypta soli.
Masa makowo-bakaliowa:
  1. 250 g maku;
  2. 120 g miodu;
  3. 2 łyżki cukru pudru;
  4. 30 g masła;
  5. 50g rodzynek;
  6. 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  7. 2 łyżki słodkiej śmietanki o zwartości tłuszczu 30%;
  8. 50 g posiekanych migdałów;
  9. Aromat migdałowy.
























Sposób przygotowania:
  1. Mak wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył mak) i pozostawić na noc. Następnego dnia mak gotować na małym ogniu, aż da się rozetrzeć między palcami (tj. będzie pozostawiał maź).
  2. Ugotowany mak odsączyć na sicie, wystudzić i zmielić 3 - 4 razy w maszynce do mięsa z sitem do mielenia maku.
  3. Miód i masło włożyć do rondelka i podgrzewać stale mieszając, aż masło się rozpuści, a całość połączy. Tak przygotowaną mieszankę dodać do zmielonego maku.
  4. Rodzynki zalać gorącą wodą (tak, aby zakryła ich powierzchnię) i odstawić do namoczenia na około 30 minut. Po tym czasie rodzynki odsączyć na sicie i dodać do maku.
  5. Do maku z miodem, masłem i namoczonymi rodzynkami dodać śmietankę, cukier puder, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać powstałą masę makowo-bakaliową.
  6. Przygotować kluski. Mąkę wsypać do miski (u mnie od miksera) i wymieszać ze szczyptą soli.  Na środku mąki zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego).
  7. Na oprószonej mąką stolnicy rowałkować ciasto na placek o grubości 3 mm i pokroić w paski o szerokości około 1 cm i długości około 10 cm. Pozostawić na stolnicy do podsuszenia.
  8. Tak przygotowane kluski gotować we wrzącej (tj. bulgotającej), lekko osolonej wodzie.
  9. Ugotowane kluski wymieszać z masą makowo-bakaliową.
  10. Spożywać na ciepło lub na zimno (u mnie były na zimno).
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Zamiast przygotowywać masę makowo-bakaliową można użyć około 300 g gotowej masy makowej. Można także użyć gotowego (tj. ugotowanego i zmielonego) maku.
  2. Posiekane migdały można zastąpić lub uzupełnić posiekanymi orzechami laskowymi.
  3. Do masy makowo-bakaliowej można dodać, do smaku, 1 łyżkę spirytusu lub innego alkoholu.
  4. Wałkując ciasto na kluski należy je oszczędnie podsypywać mąką, aby nie było twarde.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Wigilia 2013

2 komentarze: