Domowej roboty makaronowe kluski oblepione pachnącą masą makową.
W towarzystwie aromatycznych bakalii.
Czar prawdziwie tradycyjnej Wigilii Bożego Narodzenia.
Polecam!
Składniki:
Kluski:
- 100 g mąki pszennej + 30 g do podsypywania;
- 1 żółtko;
- 50 ml ciepłej wody;
- 1 łyżeczka oleju;
- Szczypta soli.
Masa makowo-bakaliowa:
- 250 g maku;
- 120 g miodu;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 30 g masła;
- 50g rodzynek;
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej;
- 2 łyżki słodkiej śmietanki o zwartości tłuszczu 30%;
- 50 g posiekanych migdałów;
- Aromat migdałowy.
Sposób przygotowania:
- Mak wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył mak) i pozostawić na noc. Następnego dnia mak gotować na małym ogniu, aż da się rozetrzeć między palcami (tj. będzie pozostawiał maź).
- Ugotowany mak odsączyć na sicie, wystudzić i zmielić 3 - 4 razy w maszynce do mięsa z sitem do mielenia maku.
- Miód i masło włożyć do rondelka i podgrzewać stale mieszając, aż masło się rozpuści, a całość połączy. Tak przygotowaną mieszankę dodać do zmielonego maku.
- Rodzynki zalać gorącą wodą (tak, aby zakryła ich powierzchnię) i odstawić do namoczenia na około 30 minut. Po tym czasie rodzynki odsączyć na sicie i dodać do maku.
- Do maku z miodem, masłem i namoczonymi rodzynkami dodać śmietankę, cukier puder, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać powstałą masę makowo-bakaliową.
- Przygotować kluski. Mąkę wsypać do miski (u mnie od miksera) i wymieszać ze szczyptą soli. Na środku mąki zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego).
- Na oprószonej mąką stolnicy rowałkować ciasto na placek o grubości 3 mm i pokroić w paski o szerokości około 1 cm i długości około 10 cm. Pozostawić na stolnicy do podsuszenia.
- Tak przygotowane kluski gotować we wrzącej (tj. bulgotającej), lekko osolonej wodzie.
- Ugotowane kluski wymieszać z masą makowo-bakaliową.
- Spożywać na ciepło lub na zimno (u mnie były na zimno).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Zamiast przygotowywać masę makowo-bakaliową można użyć około 300 g gotowej masy makowej. Można także użyć gotowego (tj. ugotowanego i zmielonego) maku.
- Posiekane migdały można zastąpić lub uzupełnić posiekanymi orzechami laskowymi.
- Do masy makowo-bakaliowej można dodać, do smaku, 1 łyżkę spirytusu lub innego alkoholu.
- Wałkując ciasto na kluski należy je oszczędnie podsypywać mąką, aby nie było twarde.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
moje ulubione wigilijne danie :D
OdpowiedzUsuńMoje też, nie ma wieczerzy wigilijnej bez klusek z makiem :)
OdpowiedzUsuń