Aromatyczny i wyrazisty w smaku kompot z suszu.
Z dodatkiem plasterków pomarańczy i soku z cytryny.
Przyprawiony cynamonem i goździkami.
Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji.
Polecam!
Składniki:
- 150 g suszonych jabłek;
- 100 g suszonych moreli;
- 150 g suszonych śliwek;
- 50 g suszonej żurawiny;
- 50 g rodzynek;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 7 goździków;
- 1 pomarańcza;
- Sok wyciśnięty z połowy cytryny;
- Łyżka białego cukru;
- 1,5 litra przegotowanej, zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- 1,5 lita wody zagotować i wystudzić.
- Wszystkie suszone owoce (tj. jabłka, morele, śliwki, żurawinę, rodzynki) przelać na sicie gorącą wodą, po czym przełożyć do dużej miski/garnka i zalać 1,5 litrami zimnej, przegotowanej wody. Tak przygotowane owoce przykryć czystą ściereczką i odstawić na całą noc lub nawet na dłużej.
- Po upływie tego czasu wyjąć owoce, a do wody z moczenia owoców dodać cukier, cynamon i goździki i gotować przez około 10 minut (aż do zagotowania).
- Tak przygotowanym syrop zalać wyjęte wcześniej owoce.
- Pomarańczę sparzyć wrzątkiem (tj. polać gorącą wodą), wraz ze skórką pokroić w plastry i dodać do kompotu.
- Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać do kompotu.
- Kompot schłodzić. Podawać w misce z owocami (jak poncz) lub przecedzony z dzbanka.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1 litr kompotu (przecedzonego) plus owoce.
- Owoce suszone do kompotu można dowolnie dobierać zachowując proporcje wagowe tj. w kompocie powinno się znaleźć 100 do 150 g suszonych śliwek, przynajmniej 100 g suszonych jabłek i 50 g rodzynek. Pozostałe owoce można dowolnie zmieniać. Można użyć suszonych bananów, gruszek czy fig. Można także użyć dostępnej w sklepach mieszanki kompotowej.
- Łączna waga wszystkich użyty suszonych owoców (tj. jabłek, śliwek, moreli, żurawiny, rodzynnek czy innych) powinna wynieść 500 g.
- Zamiast gotować samą wodę z suszonych owoców, można zagotować całość (tj. wodę wraz z owocami) aż do miękkości owoców, przy czym należy wówczas skrócić czas moczenia owoców. Ja gotowałam samą wodę.
- Ilość cukru w kompocie można dowolnie modyfikować, zgodnie z własnym smakiem.
- Kompot można przecedzić przez sito i podawać taki klarowny w dzbanku.
- Z dodatku pomarańczy i soku z cytryny można zrezygnować, przy czym to te dodatki sprawiają, że kompot nie jest mdły w smaku.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz