środa, 8 stycznia 2014

Makaron ze szpinakiem i mascarpone

Makaron ze szpinakiem i mascarpone...
Sprężyste rurki makaronu.
Pachnący aromatem czosnku szpinak.
Kremowy sos na bazie mascarpone.
Pycha!
 Składniki:
  1. 250 g makaronu penne;
  2. 250 g mrożonego szpinaku;
  3. 250 g mascarpone;
  4. 3 ząbki czosnku;
  5. Sól;
  6. Pieprz;
  7. Czubata łyżka masła;
  8. 50 g twardego dojrzewającego sera np. grana padano - opcjonalnie.

 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Szpinak rozmrozić.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Na roztopione na patelni masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Następnie dodać szpinak i podsmażać, aż cała woda wyparuje a liście staną się miękkie.
  5. Do podsmażonego szpinaku z czosnkiem dodać mascarpone, podsmażać, aż serek się roztopi i połączy ze szpinakiem. Sos przyprawić solą i pieprzem.
  6. Makaron wymieszać z sosem. Podawać oprószony wiórkami twardego sera (opcjonalnie).
SMACZNEGO!



 Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  2. Zamiast samego mascarpone można dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
  3. Można użyć zarówno szpinaku mrożonego, jak i świeżego oraz makaronu o dowolnym kształcie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



2 komentarze: