Sprężyste rurki makaronu.
Pachnący aromatem czosnku szpinak.
Kremowy sos na bazie mascarpone.
Pycha!
Składniki:
- 250 g makaronu penne;
- 250 g mrożonego szpinaku;
- 250 g mascarpone;
- 3 ząbki czosnku;
- Sól;
- Pieprz;
- Czubata łyżka masła;
- 50 g twardego dojrzewającego sera np. grana padano - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Szpinak rozmrozić.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Na roztopione na patelni masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Następnie dodać szpinak i podsmażać, aż cała woda wyparuje a liście staną się miękkie.
- Do podsmażonego szpinaku z czosnkiem dodać mascarpone, podsmażać, aż serek się roztopi i połączy ze szpinakiem. Sos przyprawić solą i pieprzem.
- Makaron wymieszać z sosem. Podawać oprószony wiórkami twardego sera (opcjonalnie).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Zamiast samego mascarpone można dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
- Można użyć zarówno szpinaku mrożonego, jak i świeżego oraz makaronu o dowolnym kształcie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Cudowne , wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ;-)
OdpowiedzUsuń