środa, 8 stycznia 2014

Menemen - turecka jajecznica

Menemen - turecka jajecznica...
Paski różnokolorowej papryki.
Aromatyczny sos pomidorowy.
A na wierzchu jajka sadzone.
Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja.
A dla Was jaki posiłek będzie stanowić?
Zapraszam!
 Składniki:
  1. 1 czerwona papryka;
  2. 1 pomarańczowa papryka;
  3. 1 żółta papryka;
  4. Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);
  5. 1 duża cebula;
  6. 1 ząbek czosnku;
  7. 1/2 łyżeczki mielonego kuminu;
  8. 1/2 łyżeczki chili w płatkach;
  9. 1 łyżka oleju;
  10. 4 jaja;
  11. Pęczek natki pietruszki;
  12. Sól.
























Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, pokroić w krążki.
  2. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski.
  3. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  5. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić krążki cebuli, paski papryki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać kumin i płatki chili i smażyć, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut.
  6. Po tym czasie zalać krojonymi pomidorami z puszki i smażyć na małym ogniu, aż sok wyparuje, a potrawa stanie się gęsta. Przyprawić solą do smaku. Wymieszać.
  7. Następnie za pomocą łyżki zrobić w sosie 4 dziury i wbić w nie całe jaja. Smażyć, aż się zetną.
  8. Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
  9. Jajecznicę podawać samą, z chlebem, lub jak u mnie z ryżem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Danie jest pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze potrawy można zrezygnować z płatków chili.
  2. Można użyć papryk o dowolnych kolorach.
  3. Można też użyć całych pomidorów w puszce, przy czy należy je przed wrzuceniem na patelnię pokroić.
  4. Danie można podać z sosem czosnkowym.
  5. Z dodatku pietruszki można zrezygnować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


6 komentarzy: