Paski różnokolorowej papryki.
Aromatyczny sos pomidorowy.
A na wierzchu jajka sadzone.
Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja.
A dla Was jaki posiłek będzie stanowić?
Zapraszam!
Składniki:
- 1 czerwona papryka;
- 1 pomarańczowa papryka;
- 1 żółta papryka;
- Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);
- 1 duża cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu;
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach;
- 1 łyżka oleju;
- 4 jaja;
- Pęczek natki pietruszki;
- Sól.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, pokroić w krążki.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski.
- Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić krążki cebuli, paski papryki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać kumin i płatki chili i smażyć, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut.
- Po tym czasie zalać krojonymi pomidorami z puszki i smażyć na małym ogniu, aż sok wyparuje, a potrawa stanie się gęsta. Przyprawić solą do smaku. Wymieszać.
- Następnie za pomocą łyżki zrobić w sosie 4 dziury i wbić w nie całe jaja. Smażyć, aż się zetną.
- Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
- Jajecznicę podawać samą, z chlebem, lub jak u mnie z ryżem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Danie jest pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze potrawy można zrezygnować z płatków chili.
- Można użyć papryk o dowolnych kolorach.
- Można też użyć całych pomidorów w puszce, przy czy należy je przed wrzuceniem na patelnię pokroić.
- Danie można podać z sosem czosnkowym.
- Z dodatku pietruszki można zrezygnować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Wygląda naprawdę pysznie! :)
OdpowiedzUsuńja je znam pod nazwą "jajka shakshuka" sa pyszne.
OdpowiedzUsuńhmmm... Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTaka jajecznica po imprezie to poezja :)
OdpowiedzUsuńsuper przepisy
OdpowiedzUsuńZaciekawiła mnie ta jajecznica.
OdpowiedzUsuń