Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze.
Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora.
Mocno warzywna. Zabielona śmietaną.
Oprószona natką pietruszki.
Pyszna!
Składniki:
- 500 g selera korzeniowego;
- 500 g ziemniaków;
- 2 cebule;
- Biała część pora;
- 3 łyżki oleju;
- 1 liść laurowy;
- 1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Sól;
- Pieprz ziołowy;
- Pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Seler obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Por umyć, osuszyć i pokroić w plastry.
- Cebule obrać, pokroić w kostkę.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Przygotować bulion - zagotować litr wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety czy 2 kostki rosołowe i wymieszać.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony seler i ziemniaki i podsmażać na dużym ogniu przez około 3 - 5 minut, często mieszając. Następnie dodać pokrojonego pora i cebule, zmniejszyć ognień i podsmażać razem, często mieszając, aż cebula się zeszkli, a całość wydzieli piękny aromat.
- Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do garnka z ugotowaną zupą i wymieszać.
- Zupę zestawić z ognia i zblendować.
- Doprawić solą i pieprzem ziołowym i wymieszać.
- Zupę podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą około 2 litry zupy.
- Zupę można podać z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Pysznie smakuje także oprószona podsmażonymi skwarkami z boczku.
- Zupa ma bardzo delikatny smak, dlatego należy ją dobrze przyprawić pieprzem ziołowym i solą, aby nie była mdła.
- Olej można zastąpić oliwą.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZrobię taką jeszcze tej zimy :)
pyszna :) dodaje z radościa :)
OdpowiedzUsuńrewelacja :) zrobilam dzisiaj na obiad i każdemu smakowała :) ja zamiast posiekanej pietruszki posypalam pestki z dyni prażone :) a to zdjęcie mojej zupki :) http://oi60.tinypic.com/2v81hle.jpg
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zupa smakowała. Z prażonymi pestkami dyni to świetny pomysł:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Warzywo w sam raz na zime. Jutro zrobie :)
OdpowiedzUsuńA ja posypuję uprażonymi orzechami włoskimi - jest co chrupać w kremowej zupie.
OdpowiedzUsuńZ całego serca radzę zaprzestać używania kostek rosołowych i vegety. Oczywiste jest, że bez nich da się przyrządzić wyśmienite potrawy, natomiast ich używanie to droga co prawda na skróty, lecz wiodąca do uszczerbku na zdrowiu, własnym i rodziny!
OdpowiedzUsuńhttps://czytajsklad.com/przyprawy-typu-kostka-rosolowa-bulion-jarzynka/