piątek, 3 stycznia 2014

Zupa krem z selera korzeniowego

Zupa krem z selera korzeniowego...
Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze.
Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora.
Mocno warzywna. Zabielona śmietaną.
Oprószona natką pietruszki.
Pyszna!


Składniki:
  1. 500 g selera korzeniowego;
  2. 500 g ziemniaków;
  3. 2 cebule;
  4. Biała część pora;
  5. 3 łyżki oleju;
  6. 1 liść laurowy;
  7. 1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety;
  8. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  9. Sól;
  10. Pieprz ziołowy;
  11. Pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:
  1. Seler obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
  3. Por umyć, osuszyć i pokroić w plastry.
  4. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
  5. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  6. Przygotować bulion - zagotować litr wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety czy 2 kostki rosołowe i wymieszać.
  7. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony seler i ziemniaki i podsmażać na dużym ogniu przez około 3 - 5 minut, często mieszając. Następnie dodać pokrojonego pora i cebule, zmniejszyć ognień i podsmażać razem, często mieszając, aż cebula się zeszkli, a całość wydzieli piękny aromat.
  8. Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  9. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do garnka z ugotowaną zupą i wymieszać.
  10. Zupę zestawić z ognia i zblendować. 
  11. Doprawić solą i pieprzem ziołowym i wymieszać.
  12. Zupę podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą około 2 litry zupy.
  2. Zupę można podać z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Pysznie smakuje także oprószona podsmażonymi skwarkami z boczku.
  3. Zupa ma bardzo delikatny smak, dlatego należy ją dobrze przyprawić pieprzem ziołowym i solą, aby nie była mdła.
  4. Olej można zastąpić oliwą.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

7 komentarzy:

  1. Mniam, pysznie wygląda :)
    Zrobię taką jeszcze tej zimy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna :) dodaje z radościa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja :) zrobilam dzisiaj na obiad i każdemu smakowała :) ja zamiast posiekanej pietruszki posypalam pestki z dyni prażone :) a to zdjęcie mojej zupki :) http://oi60.tinypic.com/2v81hle.jpg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zupa smakowała. Z prażonymi pestkami dyni to świetny pomysł:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  4. Warzywo w sam raz na zime. Jutro zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja posypuję uprażonymi orzechami włoskimi - jest co chrupać w kremowej zupie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z całego serca radzę zaprzestać używania kostek rosołowych i vegety. Oczywiste jest, że bez nich da się przyrządzić wyśmienite potrawy, natomiast ich używanie to droga co prawda na skróty, lecz wiodąca do uszczerbku na zdrowiu, własnym i rodziny!

    https://czytajsklad.com/przyprawy-typu-kostka-rosolowa-bulion-jarzynka/

    OdpowiedzUsuń