niedziela, 22 grudnia 2013

Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem

Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem...
Tradycyjna zupa ogórkowa nieco odmieniona.
Wiórki kiszonych ogórków w towarzystwie ziemniaków i ryżu.
Całość zabielona kwaśną, gęstą śmietaną.
Pycha!


 Składniki:
  1. 4 duże kiszone ogórki;
  2. 125 ml soku z kiszonych ogórków;
  3. 5 średnich ziemniaków;
  4. 100 g ryżu;
  5. 1 ząbek czosnku;
  6. 1 średnia marchewka;
  7. 1 pietruszka;
  8. Biała część pora;
  9. 1/4 selera;
  10. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  11. 1 liść laurowy;
  12. 3 ziarna ziela angielskiego;
  13. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  14. Pęczek natki pietruszki;
  15. Sól;
  16. Pieprz;
  17. 2 litry zimnej wody;

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plastreki.
  2. Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.
  3. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  5. Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą.
  6. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  7. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, dodać pokrojonego pora, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup i gotować około 30 - 40 minut na średnim ogniu.
  8. Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki i wsypać przepłukany ryż. Gotować, aż ziemniaki i ryż będą miękkie (ryż ugotuje się dość szybko).
  9. Pod koniec gotowania dodać starte ogórki, sok z kiszonych ogórków i pogotować zupę jeszcze przez 5 minut, po czym zdjąć z ognia.
  10. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.
  11. Zupę przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą około 3 litry gęstej zupy.
  2. Marchewkę można pokroić w plasterki, a seler i pietruszkę w słupki, zamiast trzeć na tarce o grubych oczkach, 
  3. Dodatek natki pietruszki można pominąć, lub zastąpić ją drobno posiekanym koperkiem.
  4. Najlepiej kupować ogórki kiszone, a nie kwaszone.
  5. Zupę można przygotować także na wywarze z mięsa (na 1 dużym udku z kurczaka.) Należy wówczas na samym początku włożyć udko do garnka, w którym będzie gotowana zupa, zalać 2 litrami wody, zagotować i zdjąć pianę. Następnie dodać jarzyny z punktu 1 i wykonać po kolei wszystkie punkty przepisu. Ugotowane udko wyjąć z zupy, mięso oddzielić od kości i dodać do zupy.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz:

  1. nie daję przypraw typu wegeta jarzynka czy maggi robię sama bulion i zamrażam w kostkach lub we woreczkach

    OdpowiedzUsuń