Tradycyjna zupa ogórkowa nieco odmieniona.
Wiórki kiszonych ogórków w towarzystwie ziemniaków i ryżu.
Całość zabielona kwaśną, gęstą śmietaną.
Pycha!
Składniki:
- 4 duże kiszone ogórki;
- 125 ml soku z kiszonych ogórków;
- 5 średnich ziemniaków;
- 100 g ryżu;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 średnia marchewka;
- 1 pietruszka;
- Biała część pora;
- 1/4 selera;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
- 1 liść laurowy;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Pęczek natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz;
- 2 litry zimnej wody;
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plastreki.
- Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.
- Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, dodać pokrojonego pora, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup i gotować około 30 - 40 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki i wsypać przepłukany ryż. Gotować, aż ziemniaki i ryż będą miękkie (ryż ugotuje się dość szybko).
- Pod koniec gotowania dodać starte ogórki, sok z kiszonych ogórków i pogotować zupę jeszcze przez 5 minut, po czym zdjąć z ognia.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzą około 3 litry gęstej zupy.
- Marchewkę można pokroić w plasterki, a seler i pietruszkę w słupki, zamiast trzeć na tarce o grubych oczkach,
- Dodatek natki pietruszki można pominąć, lub zastąpić ją drobno posiekanym koperkiem.
- Najlepiej kupować ogórki kiszone, a nie kwaszone.
- Zupę można przygotować także na wywarze z mięsa (na 1 dużym udku z kurczaka.) Należy wówczas na samym początku włożyć udko do garnka, w którym będzie gotowana zupa, zalać 2 litrami wody, zagotować i zdjąć pianę. Następnie dodać jarzyny z punktu 1 i wykonać po kolei wszystkie punkty przepisu. Ugotowane udko wyjąć z zupy, mięso oddzielić od kości i dodać do zupy.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
nie daję przypraw typu wegeta jarzynka czy maggi robię sama bulion i zamrażam w kostkach lub we woreczkach
OdpowiedzUsuń