piątek, 7 lutego 2014

Nachosy z meksykańskim dipem warstwowym

Nachosy z meksykańskim dipem warstwowym...
Miska pełna złocistych, chrupiących nachosów.
I do tego meksykański sos:
Kremowe awokado z dodatkiem czosnku.
Gruba warstwa sosu meksykańskiego.
Na to puszysty serek twarogowy.
A całość oprószona wiórkami żółtego sera.
Pyszna przekąska imprezowa!
 Składniki:
  1. 1 miękkie awokado;
  2. 2 ząbki czosnku;
  3. 1/2 słoika sosu meksykańskiego (około 260 g - u mnie sos meksykański Łowicz);
  4. Opakowanie puszystego serka twarogowego o smaku naturalnym (waga 150 g - u mnie Almette śmietankowy);
  5. 100 g startego, żółtego sera;
  6. Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
  7. 2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g).
Sposób przygotowania:
  1. Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół i łyżką wyjąć miąższ. Rozgnieść widelcem.
  2. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do awokado. Wymieszać.
  3. Do awokado z czosnkiem dodać sok wyciśnięty z połowy cytyny i wymieszać.
  4. Tak przygotowane awokado wyłożyć na dno salaterki/talerza.
  5. Na awokado wylać równomiernie sos meksykański.
  6. Serek, jeśli jest dość zwarty, wymieszać widelcem i rozprowadzić po sosie meksykańskim (można łyżką nakładać kleksy serka).
  7. Serek oprószyć żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
  8. Podawać z nachosami.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z warstwy awokado można zrezygnować.
  2. Ilość czosnku w awokado można dowolnie modyfikować, można także zrezygnować z jego dodatku.
  3. Sos meksykański można zastąpić salsą meksykańską lub sosem chili.
  4. W przypadku rezygnacji z czosnku w awokado można użyć serka o smaku czosnkowym.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz