Miska pełna złocistych, chrupiących nachosów.
I do tego meksykański sos:
Kremowe awokado z dodatkiem czosnku.
Gruba warstwa sosu meksykańskiego.
Na to puszysty serek twarogowy.
A całość oprószona wiórkami żółtego sera.
Pyszna przekąska imprezowa!
Składniki:
- 1 miękkie awokado;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 słoika sosu meksykańskiego (około 260 g - u mnie sos meksykański Łowicz);
- Opakowanie puszystego serka twarogowego o smaku naturalnym (waga 150 g - u mnie Almette śmietankowy);
- 100 g startego, żółtego sera;
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
- 2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g).
- Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół i łyżką wyjąć miąższ. Rozgnieść widelcem.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do awokado. Wymieszać.
- Do awokado z czosnkiem dodać sok wyciśnięty z połowy cytyny i wymieszać.
- Tak przygotowane awokado wyłożyć na dno salaterki/talerza.
- Na awokado wylać równomiernie sos meksykański.
- Serek, jeśli jest dość zwarty, wymieszać widelcem i rozprowadzić po sosie meksykańskim (można łyżką nakładać kleksy serka).
- Serek oprószyć żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
- Podawać z nachosami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z warstwy awokado można zrezygnować.
- Ilość czosnku w awokado można dowolnie modyfikować, można także zrezygnować z jego dodatku.
- Sos meksykański można zastąpić salsą meksykańską lub sosem chili.
- W przypadku rezygnacji z czosnku w awokado można użyć serka o smaku czosnkowym.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz