Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej.
A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku.
Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego.
Idealna na ciepło jak i na zimno.
Polecam!
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);
- 1 surowe jajo;
- 1 czerstwa zwykła bułka;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 mała cebula;
- Mleko do namoczenia bułki;
- Sól;
- Pieprz;
- Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta;
- Majeranek.
Farsz:
- 4 jaja ugotowane na twardo;
- Pęczek natki pietruszki;
- Pęczek koperku;
- 1 łyżka majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- Około 50 g masła;
- Bułka tarta;
- Folia spożywcza.
Sposób przygotowania:
- Przygotować farsz. Jajka do farszu ugotować na twaro. Ostudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Dodać do jajek.
- Do farszu dodać majonez. Wymieszać.
- Farsz przyprawić solą i pieprzem.
- Przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Odstawić, aż zmięknię. Miękką bułkę dobrze odcisnąć.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (około 1 łyżka). Wystudzić.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta - do smaku). Wyrobić na gładką masę.
- Na blacie rozłożyć płat folii spożywczej. Oprószyć go bułką tartą.
- Na folię wyłożyć lekko zwilżonymi dłońmi mięso i uformułować prostokąt lekko dociskając.
- Na mięso równomiernie wyłożyć farsz, zostawiając na 1 końcu około 1 cm pasek bez farszu.
- Za pomocą folii zwinąć roladę, zaczynając od pozostawionego końca bez farszu. Lekko docisnąć.
- Tak przygotowaną roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ściągnąć folię.
- Na wierzch rolady ułożyć kilka wiórków masła.
- Roladę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut.
- Wyjąć z piekarnika, odczekać około 10 minut i kroić roladę w plastry.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Roladę można jeść na ciepło (np. z sosem), jak i na zimno (np. do kanapek).
- Do farszu można dodać około 50 g startego, żółtego sera.
- Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny. Ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam maszynką do mięsa.
- Pietruszkę i koperek można zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem, a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem z mięsem w maszynce do mięsa.
- Do mięsa można też dodać przeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
znakomicie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mięsne pieczenie- u mnie w domu nazywa się je klopsem. Z jajecznym farszem rolada musiała nabrać świetnego smaku. Pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pożywnie i smacznie - na pewno na dniach przyrządzę, jak mnie żona wpuści do kuchni ;)
OdpowiedzUsuń