piątek, 7 lutego 2014

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym...
Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej.
A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku.
Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego.
Idealna na ciepło jak i na zimno.
Polecam!

Składniki:
  1. 800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);
  2. 1 surowe jajo;
  3. 1 czerstwa zwykła bułka;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 1 mała cebula;
  6. Mleko do namoczenia bułki;
  7. Sól;
  8. Pieprz;
  9. Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta;
  10. Majeranek.
Farsz:
  1. 4 jaja ugotowane na twardo;
  2. Pęczek natki pietruszki;
  3. Pęczek koperku;
  4. 1 łyżka majonezu;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Około 50 g masła;
  2. Bułka tarta;
  3. Folia spożywcza.


Sposób przygotowania:
  1. Przygotować farsz. Jajka do farszu ugotować na twaro. Ostudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę.
  2. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Dodać do jajek.
  3. Do farszu dodać majonez. Wymieszać.
  4. Farsz przyprawić solą i pieprzem.
  5. Przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Odstawić, aż zmięknię. Miękką bułkę dobrze odcisnąć.
  6. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (około 1 łyżka). Wystudzić.
  7. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  8. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta - do smaku). Wyrobić na gładką masę.
  9. Na blacie rozłożyć płat folii spożywczej. Oprószyć go bułką tartą.
  10. Na folię wyłożyć lekko zwilżonymi dłońmi mięso i uformułować prostokąt lekko dociskając.
  11. Na mięso równomiernie wyłożyć farsz, zostawiając na 1 końcu około 1 cm pasek bez farszu.
  12. Za pomocą folii zwinąć roladę, zaczynając od pozostawionego końca bez farszu. Lekko docisnąć.
  13. Tak przygotowaną roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ściągnąć folię.
  14. Na wierzch rolady ułożyć kilka wiórków masła.
  15. Roladę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut.
  16. Wyjąć z piekarnika, odczekać około 10 minut i kroić roladę w plastry.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Roladę można jeść na ciepło (np. z sosem), jak i na zimno (np. do kanapek).
  2. Do farszu można dodać około 50 g startego, żółtego sera.
  3. Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny. Ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam maszynką do mięsa.
  4. Pietruszkę i koperek można zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem,  a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem z mięsem w maszynce do mięsa.
  5. Do mięsa można też dodać przeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie mięsne pieczenie- u mnie w domu nazywa się je klopsem. Z jajecznym farszem rolada musiała nabrać świetnego smaku. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pożywnie i smacznie - na pewno na dniach przyrządzę, jak mnie żona wpuści do kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń