Złociste, puszyste i chrupiące.
Mocno czosnkowe, o pięknym aromacie.
Idealne do sałatek.
Pycha!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej;
- 25 g świeżych drożdży;
- 250 ml ciepłej wody;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka białego cukru.
Dodatkowo:
- 200 g miękkiego masła;
- 3 - 4 ząbki czosnku;
- 1 czubata łyżeczka oregano;
- Szczypta soli;
- Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać łyżeczkę cukru i szklankę ciepłej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut.
- Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
- Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
- Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli i wymieszać.
- Na delikatnie oprószony mąką papier do pieczenia wyłożyć wyrobione ciasto i rozwałkować na placek (koło) o grubości około 0,5 - 1 cm.
- Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie masło czosnkowe (będzie to dość gruba warstwa).
- Tak przygotowany placek przełożyć wraz z papierem na blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 30 minut, aż większość masła się wchłonie a ciasto stanie się złociste i chrupiące.
- Po upieczeniu ciasto pokroić w trójkąty i oprószyć solą gruboziarnistą.
- Podawać najlepiej ciepłe lub zimne.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Świeży czosnek można zastąpić około 2 łyżeczkami czosnku w proszku.
- Masło można zastąpić margaryną do kanapek np. delmą.
- Z dodatku oregano można zrezygnować lub zastąpić go bazylią.
- Z podanych składników wychodzi 8 trójkątnych kromek pieczywa (takich jak na zdjęciach).
- Pieczywo idealnie nadaje się do sałatek czy różonrodnych past kanapkowych.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Wspaniale wygląda! Zainspirowałam się. Pyszne:)
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuń