Na maślance, z mąki pszennej.
Z dodatkiem otrębów pszennych i żynich.
Pełen ziaren słonecznika i siemienia lnianego.
Dość dobrze się kroi i wyśmienicie smakuje.
Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka letniej wody + 2 łyżki do zaczynu;
- 1 szklanka maślanki naturalnej;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 50 g świeżych drożdży;
- 1/2 szklanki otrębów pszennych;
- 1/2 szklanki otrębów żytnich;
- 1 płaska łyżka soli;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 4 łyżki ziaren słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;
- 4 łyżki ziaren siemnienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki letniej wody, łyżeczkę cukru, wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na max. 15 minut.
- Mąkę przesiać do miski, dodać otręby i sól, wymieszać.
- Do mąki z otrębami dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego, wodę i maślankę i wymieszać na jednolitą masę.
- Do ciasta dodać zaczyn i wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami. Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto chlebowe. Wierzch chleba skropić wodą i posypać ziarnami.
- Chleb wstawić do zimnego piekarnika i nastawić na 175 stopni (3 półka, termoobieg). Piec 1 godzinę od momentu, gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę.
- Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
- Wystudzony chleb delikatnie skropić wodą i przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
- Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie.
- Do zaczynu można dodać 1 łyżkę mąki, ale nie jest to konieczne. Drożdże nie mogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut.
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry).
- Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.
- Maślankę można zastąpić letnią wodą, ale wówczas chleb będzie bardziej zbity i wilgotny.
- Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Ale musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny!
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.