środa, 12 marca 2014

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym...
Aromatyczna i pikantna. Wyjątkowa w smaku.
Z dodatkiem kurczaka, imbiru, chili i trawy cytrynowej
Przyprawiona kurkumą, czosnkiem, kolendrą i kuminem.
Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym.
Smacznego!


Składniki:
  1. 800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety);
  2. 400 ml mleczka kokosowego;
  3. 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);
  4. 125 g makaronu chow mein;
  5. 1 szalotka;
  6. 1 czerwona papryczka chili;
  7. 3 cm korzeń imbiru;
  8. 3 ząbki czosnku;
  9. 1 łyżeczka kurkumy;
  10. 1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;
  11. 1 łyżeczka kuminu;
  12. 1/2 łyżeczki kolendry;
  13. 1 łyżeczka sosu sojowego;
  14. Sok wyciśnięty z połowy limonki;
  15. 1 łyżeczka cukru;
  16. 1/2 łyżeczki płatków chili;
  17. 2 łyżki oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:
  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Chili umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i pokroić w cienkie plasterki.
  3. Imbir obrać i drobno posiekać.
  4. Szalotkę obrać, drobno pokroić.
  5. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.
  6. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany imbir, szalotkę, papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać, często mieszając, przez 3 minuty.
  7. Następnie dodać kurkumę, kumin i kolendrę. Podsmażać, stale mieszając przez 30 sekund.
  8. Po upływie tego czasu wlać bulion i mleczko kokosowe. Dodać pokrojonego kurczaka, sos sojowy, trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  9. Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić z ognia. Po upływie 4 minut zupa jest gotowa do spożycia.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra zupy.
  2. Makaron chow mein można innym makaronem do potraw azjatyckich.
  3. Ilość kurczaka można dowolnie zmniejszać lub zwiększać.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.



11 komentarzy:

  1. Makaron chow mein? Pasuje? Kojarzy się bardziej z chińskimi potrawami (niezbyt wysokich lotów), a nie z kuchnią tajską... Według mnie psuje całą zupę. Zrobię, ale bez niego.

    OdpowiedzUsuń
  2. vegeta??? glutaminian sodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja ja od lat już tego nie używam. A tu w przepisach czesto. Tak jak i margaryna palma .

      Usuń
  3. fajny i prosty przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobilam zupe wedlug przepisu i wyszla bossska, lepsza niz w knajpce tajskiej, po rewolucji Magdy Gessler. Naprawde wspaniały przepis.

      Usuń
    2. Bardzo mi miło, że zupa smakowała:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Pyszna zupka, polecam! :) Zrobiłam dzisiaj na obiad i wszystkim smakowała. Troszkę zmodyfikowalam przepis, bo dałam makaron ryżowy (ten szerszy) i zapomniałam kupić limonkę, więc użyłam cytryny. Wyszło ok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś zrobiłam zupę - fajny szybki przepis - użyłam makaronu ryżowego bo taki miałam w domu. Pyszna i szybka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna robie już kolejny . Córka zachwycona. Dodaję jeszcze cukinię i paprykę.

    OdpowiedzUsuń