Aromatyczna i pikantna. Wyjątkowa w smaku.
Z dodatkiem kurczaka, imbiru, chili i trawy cytrynowej
Przyprawiona kurkumą, czosnkiem, kolendrą i kuminem.
Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym.
Smacznego!
Składniki:
- 800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety);
- 400 ml mleczka kokosowego;
- 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);
- 125 g makaronu chow mein;
- 1 szalotka;
- 1 czerwona papryczka chili;
- 3 cm korzeń imbiru;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;
- 1 łyżeczka kuminu;
- 1/2 łyżeczki kolendry;
- 1 łyżeczka sosu sojowego;
- Sok wyciśnięty z połowy limonki;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1/2 łyżeczki płatków chili;
- 2 łyżki oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Chili umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i pokroić w cienkie plasterki.
- Imbir obrać i drobno posiekać.
- Szalotkę obrać, drobno pokroić.
- Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany imbir, szalotkę, papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać, często mieszając, przez 3 minuty.
- Następnie dodać kurkumę, kumin i kolendrę. Podsmażać, stale mieszając przez 30 sekund.
- Po upływie tego czasu wlać bulion i mleczko kokosowe. Dodać pokrojonego kurczaka, sos sojowy, trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić z ognia. Po upływie 4 minut zupa jest gotowa do spożycia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra zupy.
- Makaron chow mein można innym makaronem do potraw azjatyckich.
- Ilość kurczaka można dowolnie zmniejszać lub zwiększać.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Makaron chow mein? Pasuje? Kojarzy się bardziej z chińskimi potrawami (niezbyt wysokich lotów), a nie z kuchnią tajską... Według mnie psuje całą zupę. Zrobię, ale bez niego.
OdpowiedzUsuńvegeta??? glutaminian sodu?
OdpowiedzUsuńRacja ja od lat już tego nie używam. A tu w przepisach czesto. Tak jak i margaryna palma .
Usuńfajny i prosty przepis
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Zrobilam zupe wedlug przepisu i wyszla bossska, lepsza niz w knajpce tajskiej, po rewolucji Magdy Gessler. Naprawde wspaniały przepis.
UsuńBardzo mi miło, że zupa smakowała:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPyszna zupka, polecam! :) Zrobiłam dzisiaj na obiad i wszystkim smakowała. Troszkę zmodyfikowalam przepis, bo dałam makaron ryżowy (ten szerszy) i zapomniałam kupić limonkę, więc użyłam cytryny. Wyszło ok :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam zupę - fajny szybki przepis - użyłam makaronu ryżowego bo taki miałam w domu. Pyszna i szybka :)
OdpowiedzUsuńPyszna robie już kolejny . Córka zachwycona. Dodaję jeszcze cukinię i paprykę.
OdpowiedzUsuń