wtorek, 4 marca 2014

Zapiekane frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem

Zapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem...
Pieczone, złociste frytki.
Aromatyczny kurczak.
Plasterki pieczarek.
Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy.
A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera.
Smacznego!


Składniki:
  1. 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);
  2. 500 g pieczarek;
  3. 7 średnich ziemniaków;
  4. 3 łyżki majonezu;
  5. 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. 250 g żółtego sera;
  7. Przyprawa do ziemniaków;
  8. Przyprawa do kurczaka;
  9. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  10. Sól;
  11. Pieprz;
  12. Olej.

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać.
  2. Frytki wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut.
  3. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka.
  4. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
  5. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić kurczaka i chwilę podsmażać. Następnie dodać plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.
  6. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  7. Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, śmietanę i paprykę w proszku. Przyprawić solą i pieprzem.
  8. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć upieczone frytki, posypać połową startego sera i polać sosem. Na sos wyłożyć kurczaka z pieczarkami, a wierzch oprószyć pozostałym startym serem.
  9. Potrawę zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), aż ser się rozpuści.
  10. Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy czosnkowej.
  2. Słodką paprykę można zastąpić ostrą papryką lub chili w proszku, jeśli danie ma być bardziej pikantne.
  3. Żółty ser można zastąpić mozzarellą.
  4. Wraz z pieczarkami i kurczakiem można podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra.
  5. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie myję je pod bieżącą wodą.
  6. Można użyć kupnych, mrożonych frytek i upiec je w piekarniku.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

2 komentarze:

  1. Przepyszne, serdecznie polecam! Dodałam do kurczaka jedynie trochę curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I w mój gust zdecydowanie trafiło :-)
    Jedynie co to dodałam do kurczaka i pieczarek odrobinę świeżej natki pietruszki. Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń