Warstwa sprężystego makaronu.
Zielone różyczki brokuła.
Kawałki soczystego kurczka.
Oblane sosem śmietanowo-serowym.
Oprószone startym, żółtym serem.
Pycha!
Składniki:
- 500 g makaronu (u mnie sprężynki);
- 300 g filetu z piersi kurczka;
- 1 brokuł (o wadze około 500 g);
- 250 g żółtego sera;
- 200 g serka topionego;
- 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 125 ml zimnej wody;
- Przyprawa do kurczaka;
- Olej;
- Sól;
- Pieprz.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
- Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Ułożyć na makaronie.
- Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ułożyć na makaronie, obok brokułów, w naczyniu żaroodpornym.
- Przygotować sos serowy. Serek topiony pokroić w kostkę. Do rondelka wlać wodę, śmietanę i dodać pokrojony serek topiony. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do czasu, aż serek się rozpuści. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
- Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Makaron wraz z brokułem i kurczakiem dokładnie polać sosem serowym i oprószyć startym, żółtym serem.
- Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych (opakowanie o wadze około 450 - 500 g) różyczek brokuła.
- Brokuł można zastąpić kalafiorem.
- Można użyć serka topionego o dowolnym smaku. Ja użyłam o smaku Gouda.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurek, sprężynek, świderków.
- Ser żółty można zastąpić startą mozzarellą.
- Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Zapiekanka pyszna.Polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam,
UsuńG.M.
Dziękuje Ci kochany za przepyszna niespodziankę- niusiek<3
OdpowiedzUsuńWlasnie sie piecze mam nadzieje ze bedzie wszystkim smakowala
OdpowiedzUsuńzdecydowanie za duzo makaronu. Dałam polowe mniej i jest ok. Pyszna, nie moge sie oderwac.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że zapiekanka smakowała :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Ja nie patrzyłam na proporcje i zrobiłam po swojemu (po części dlatego, że mój brokuł był już wiekowy i nie cały nadawał się do zjedzenia). Pycha! Pycha! Pycha!
OdpowiedzUsuńP.S. Tylko czy ktoś słyszał o niesmacznej zapiekance makaronowej?
genialne!
OdpowiedzUsuńRobi sie bardzo łatwo i szybko. Smaczna i pożywna. Super przepis !!!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
to było PYCHA PYCHA PYCHA :D
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Zrobilam ta zapiekanke,ale zdecydowanie za sucha;mi nie smakowala
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Przepis pycha :) Palce lizać i brzuszki zadowolone :) Polecam.
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M
Zapiekanka pyszna ale sucha. Mam wrażenie, że makaron wypił cały sos. Następnym razem dam mniej makaronu :)
OdpowiedzUsuń