wtorek, 4 marca 2014

Zupa ze słodkiej kapusty

Zupa ze słodkiej kapusty...
Kawałki słodkiej, białej kapusty.
Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków.
Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym.
O delikatnym aromacie majeranku i papryki.
Zapraszam!


Składniki:
  1. 1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g);
  2. 200 g koncentratu pomidorowego;
  3. 5 średnich ziemniaków;
  4. 1 duża marchewka;
  5. 1 pietruszka;
  6. 1/4 korzenia selera;
  7. Biała część pora;
  8. 1 cebula;
  9. 1 liść laurowy;
  10. 3 ziarna ziela angielskiego;
  11. 2,5 litra zimnej wody;
  12. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  13. 1 łyżka majeranku;
  14. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  15. Olej do podsmażenia cebuli;
  16. Sól;
  17. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki.
  2. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  5. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 30 - 40 minut.
  6. Po tym czasie dodać poszatkowaną kapustkę, pokrojone ziemniaki i łyżkę przyprawy do zup. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  7. W międzyczasie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na rozgrzanym na patelni oleju. Odsączyć z tłuszczu. 
  8. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę.
  9. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litrów zupy.
  2. Suszony majeranek, przed dodaniem do zupy, najlepiej rozetrzeć w placach. Odda wówczas cały swój aromat.
  3. Zupę można także ugotować na wywrze z mięsa.
  4. Zupa powinna być lekko pikantna, więc nie należy żałować ilości pieprzu.
  5. Przyprawę do zup można zastąpić łyżeczką sosu sojowego.
  6. Kapustę zamiast szatkować można pokroić w kostkę.

20 komentarzy:

  1. Zupka wygląda bardzo apetycznie - na pewno smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczna :) dodałam jeszcze świeżego koperku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zupa smakowała:-) Z koperkiem na pewno jest jeszcze lepsza.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  3. Robię prawie taką samą zupę ( w mojej jest bardzo dużo mięsa a na koniec podbijam ją śmietaną). Moja Mama nauczyła mnie robić tę zupę - nazywała ją pejzanka. Jest naprawdę pyszna , polecam ją serdecznie!!!! Barbara

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie skończyłam przygotowywać zupkę - pachnie i smakuje wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zupa smakuje:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  5. Nie sposób się oprzeć, wygląda wspaniale, smakuje jeszcze lepiej :) świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje za przepis!! Zupka pychotka;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem co sie stalo, ale zupa wyszla okropna. 5 litrow zupy poszlo na smietnik, bo nikt w domu nie byl w stanie tego zjesc. Albo mamy zupelnie inne smaki, albo popelnilam jakis blad w przygotowywaniu o ktorym nie wiem. Probowalam wiele razy przepisow z tej strony i zawsze wychodzilo bardzo smacznie. Szkoda, ze tym razem sie nie udalo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
    2. Jak kapuśniak może się nie udać aż do takiego stopnia, że trzeba go wywalić na śmietnik??? Niemożliwe!!!!

      Usuń
    3. Trzeba mieć prawdzimy talent żeby to spier...

      Usuń
  8. Bardzo dobra robilam wiele razy ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj zrobiłam tą zupę pierwszy raz. Moim zdaniem bardzo dobra zupa :) Wszystkim w domu smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bym nie dawał tutaj śmietany, dal dodatkowo paprykę świeżą i krojone pomocy dzieciom ty a przyprawy to majeranek , chili, kminek, pieprz,czosnek, natka pietruszki, koper zdecydowanie nie pasuje

    OdpowiedzUsuń
  11. Krojone pomidory miało być

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziś ugotowałam. Po raz pierwszy. Dokładnie jak w recepturze. Kiedyś już robiłam, ale z innego przepisu. Taka zupa "chodziła" za mną od dawna. Moje (oczywiście subiektywne) odczucie: początkowo wydała mi się jakby zbyt pomidorowa. Poczytałam komentarze, dodałam ostrożnie śmietanę. Czułam jeszcze lekki niedosyt. Dałam dwie kopiaste łyżki koperku. Odczekałam żeby smaki się przegryzły i... dla mnie bomba! Bardzo lekka, aromatyczna, wywar mięsny zupełnie zbędny. Do tego szybka i prosta w przygotowaniu. Bez nadmiaru zbędnych dodatków, zdrowa, niskokaloryczna. Wszyscy zjedli ze smakiem :p POLECAM :)

    OdpowiedzUsuń