Kremowa pasta z czerwonej fasoli.
Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado.
Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno.
Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką.
A do tego chrupiące nachosy.
Pyszna meksykańska przekąska!
Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi!
Składniki:
- Puszka czerownej fasoli konserwowej;
- 1 miękkie awokado;
- Łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżeczka sosu tabasco;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 średnie pomidory;
- 1 mała, czerwona cebula;
- 3 plasterki marynowanej, zielonej papryczki jalapeno;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- 2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g).
Sposób przygotowania:
- Fasolę odsączyć z zalewy i zblendować na kremową pastę. Pastę fasolową równomiernie rozłożyć na dnie płaskiego naczynia/salaterki.
- Awokado obrać i zblendować na kremową pastę. Dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać. Doprawić sosem tabasco. Wymieszać. Tak przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie na paście fasolowej.
- Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową wyłożyć równomiernie na paście z awokado.
- Na wierzch dipu wyłożyć równomiernie warstwę kwaśnej śmietany i oprószyć odrobiną słodkiej papryki w proszku.
- Podawać z nachosami, chipsami lub krakersami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Marynowaną papryczkę jalapeno można zastąpić świeżą, drobno posiekaną papryczką chili.
- Awokado do dipu musi być dojrzałe i miękkie, bo inaczej pasta nie wyjdzie kremowa.
- Czerwoną cebulę można zastąpić białą, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- W wersji bardzoooo pikantnej dip można oprószyć, zamiast słodką papryką, płatkami chili, lub w wersji nieco łagodniejszej ostrą papryką w proszku.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz