czwartek, 27 lutego 2014

Nachosy z dipem 4 - warstwowym

Nachosy z dipem 4 - warstwowym...
Kremowa pasta z czerwonej fasoli.
Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado.
Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno.
Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką.
A do tego chrupiące nachosy.
Pyszna meksykańska przekąska!
Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi!
























Składniki:
  1. Puszka czerownej fasoli konserwowej;
  2. 1 miękkie awokado;
  3. Łyżka soku z cytryny;
  4. 1 łyżeczka sosu tabasco;
  5. 1 ząbek czosnku;
  6. 2 średnie pomidory;
  7. 1 mała, czerwona cebula;
  8. 3 plasterki marynowanej, zielonej papryczki jalapeno;
  9. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  10. 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  11. 2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g).
Sposób przygotowania:
  1. Fasolę odsączyć z zalewy i zblendować na kremową pastę. Pastę fasolową równomiernie rozłożyć na dnie płaskiego naczynia/salaterki.
  2. Awokado obrać i zblendować na kremową pastę. Dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać. Doprawić sosem tabasco. Wymieszać. Tak przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie na paście fasolowej.
  3. Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową wyłożyć równomiernie na paście z awokado.
  4. Na wierzch dipu wyłożyć równomiernie warstwę kwaśnej śmietany i oprószyć odrobiną słodkiej papryki w proszku.
  5. Podawać z nachosami, chipsami lub krakersami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Marynowaną papryczkę jalapeno można zastąpić świeżą, drobno posiekaną papryczką chili.
  2. Awokado do dipu musi być dojrzałe i miękkie, bo inaczej pasta nie wyjdzie kremowa.
  3. Czerwoną cebulę można zastąpić białą, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  4. W wersji bardzoooo pikantnej dip można oprószyć, zamiast słodką papryką, płatkami chili, lub w wersji nieco łagodniejszej ostrą papryką w proszku.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.






Filmowe smakołyki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz