środa, 30 kwietnia 2014

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem...
Słodkie ziarna kukurydzy i chrupiące kosteczki papryki.
Kwaśne kawałeczki ogórków i ostre wiórki cebuli.
Połączone makaronem i przyprawami z zupek Amino.
Oblepione mieszanką jogurtu naturalnego z majonezem.
Niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków.
Polecam!
 Składniki:
  1. 250 g filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś);
  2. 1 kostka rosołowa;
  3. Odrobina oleju;
  4. 3 zupki rosół pikantny Amino;
  5. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);
  6. 1 średnia, czerwona papryka;
  7. 1 średnia, żółta papryka;
  8. 1 średnia cebula;
  9. 4 ogórki konserowe;
  10. 400 g gęstego jogurtu naturalnego;
  11. 4 czubate łyżki majonezu.
 Sposób przygotowania:
  1. Kostkę rosołową rozetrzeć z olejem.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć olejem z kostką i usmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) na złoty kolor. Wystudzić, pokroić w kostkę.
  3. Surowy makaron z zupek pokruszyć i wrzucić do miski.
  4. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do makaronu.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do sałatki.
  6. Wystudzonego, pokrojonego kurczaka dodać do sałatki.
  7. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.
  8. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.
  9. Do sałatki dodać przyprawy z wszystkich zupek, majonez, jogurt naturalny i całość dobrze wymieszać.
  10. Sałatkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum godzinę (ja odstawiłam na całą noc), aby smaki się połączyły, a makaron nasiąkł jogurtem i stał się miękki.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Można użyć papryk o dwolonym kolorze/kolorach.
  2. Ilość dodanych do sałatki przypraw z zupek można dowolnie, zgodnie z własnymi preferencjami, modyfikować.
  3. Można użyć zupek Amino rosół lub rosół złocisty, zamiast pikantnych.
  4. Makaronu nie trzeba zalewać wrzątkiem. Nasiąknie on jogurtem i majonezem.
  5. Jogurt można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lug jogurtem greckim.
  6. Do sałatki można dodać przeciśnięte przez praskę 2 - 3 ząbki czosnku.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


6 komentarzy:

  1. Witam.Z tych skladnikow wychodzi taka saladerka jak na zdjeciu czy wiecej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak.Tyle, ile w salaterce na zdjęciu. Jest to spora porcja sałatki.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. Witam,
    Zrobiłam na jutrzejsze pierwsze urodziny syna. Zobaczę jakim powodzeniem będzie się cieszyć:) Pozdr.Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
  3. Można dodać paprykę konserwową i osobiście dodaję kapustę pekińską.Każde wydanie jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadam za takimi zupkami, ta sałatka musi byc smaczna patrząc po produktach. Będę robic na swoje urodziny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam podobną z ogórkiem i jajkiem!

    OdpowiedzUsuń