poniedziałek, 12 maja 2014

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim...
Gęsty, śmietanowo-majonezowy sos.
W nim zatopione: groszek, ogórki i pieczarki konserwowe.
A na wierzchu liliowe połówki jajek.
Pyszna ozdoba stołu!
Polecam nie tylko na Wielkanoc!
 Składniki:
  1. 6 jaj ugotowanych na twardo;
  2. 200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu);
  3. Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g);
  4. 5 średnich ogórków konserwowych;
  5. 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. 3/4 szklanki majonezu;
  7. 2 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku;
  8. Sól;
  9. Biały pieprz.
Do zabarwienia jaj:
  1. 1/2 szklanki koncentartu barszczu czerownego;
  2. 3 szklanki gorącej, przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:
  1. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać.
  2. Koncentrat barszczu czerwonego wymieszać z 750 ml gorącej, przegotowanej wody i włożyć do niego jaja na 10 - 15 minut. Po tym czasie jaja wyjąć, opłukać pod zimną wodą i ozdobnie poprzekrajać na pół (specjalnym nożykiem z trójkątnym czubkiem).
  3. Groszek odcedzić z zalewy. 
  4. Pieczarki odcedzić z zalewy, pokroić na ćwiartki, dodać do groszku i wymieszać.
  5. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek i groszku. Wymieszać.
  6. Do pieczarek, groszku i ogórków dodać majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszać powstały sos.
  7. Sos przyprawić białym pieprzem i solą.
  8. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  9. Na dno szkalnego naczynia wyłożyć sos.  Sos oprószyć poskienym szczypiorkiem. Na sosie ułożyć połówki jajek.
SMACZNEGO!





































Uwagi do przepisu:
  1. Jajek nie trzeba farbować i finezyjnie wycinać. Ma to tylko znaczenie dla wyglądu, nie wpływa na smak jajek.
  2. Do farbowania jajek można dodać więcej koncentratu barszczu czerownego, będą miały wówczas mocniejszy kolor.
  3. Nie należy farbować jaj dzień wcześniej, gdyż mogą stracić kolor.
  4. Pieczarki można zastąpić innymi marynowanymi grzybami, a majonez i/lub śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  5. Do ozdobnego wycinania jaj potrzebny jest specjalny nożyk z trójkątnym czubkiem.
  6. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: To co kocham.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz