Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów.
Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku.
Podana z parmezanowymi chipsami.
Niebo w gębie!
Składniki:
- 1 kg pomidorów;
- 1 duża, czerwona papryka;
- 2 średnie, czerwone cebule;
- 6 ząbków czosnku;
- 500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa);
- Oliwa z oliwek;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- Sól;
- Pieprz.
Chipsy parmezanowe (składniki na 1 sztukę):
- 2 czubate łyżeczki startego parmezanu;
- papier do pieczenia.
- Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu.
- Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić na ćwiartki, ułożyć na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu.
- Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na blasze obok papryki.
- Czosnek obrać, ułożyć na blasze obok papryki i cebuli.
- Warzywa na obydwu blachach obficie posypać solą i pieprzem, a następnie skropić oliwą.
- Obie blach wstawić na raz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione.
- Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę.
- Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
- W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka ze startego parmezanu (o średnicy 6 cm i grubości 0,5 cm), lekko ugnieść. Tak przygotowane chipsy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 8 - 10 minut, aż ser się rozpuści, a brzegi chipsów zarumienią. Upieczone chipsy delikatnie ściągnąć z blachy i wystudzić.
- Zupę podawać gorącą, z dodatkiem chipsów parmezanowych.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi około 1 - 1,5 litra zupy.
- Ilość bulionu można zmniejszyć do 250 ml, jeśli zupa ma być gęściejsza.
- Chipsy parmezanowe można zastąpić grzankami lub groszkiem ptysiowym.
- Zupę można dodatkowo przyprawić ostrą papryką w proszku czy chili.
- W czasie pieczenia, jeśli warzywa na górnej półce zbyt by się przypiekały, należy zamienić blachy miejscami.
- Warzywa można także oprószyć swoimi ulubionymi przyprawami np. tymiankiem czy bazylią.
- Najlepsze są podłużne, gruntowe pomidory, ale ja zrobiłam ze zwykłych i zupa też była pyszna.
- Można użyć zwykłej, białej cebuli.
Źródło przepisu: Lepszy smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz