piątek, 18 kwietnia 2014

Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi

Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi...
Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów.
Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku.
Podana z parmezanowymi chipsami.
Niebo w gębie!


Składniki:
  1. 1 kg pomidorów;
  2. 1 duża, czerwona papryka;
  3. 2 średnie, czerwone cebule;
  4. 6 ząbków czosnku;
  5. 500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa);
  6. Oliwa z oliwek;
  7. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  8. Sól;
  9. Pieprz.
Chipsy parmezanowe (składniki na 1 sztukę):
  1. 2 czubate łyżeczki startego parmezanu;
  2. papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:
  1. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić na ćwiartki, ułożyć na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu.
  3. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na blasze obok papryki.
  4. Czosnek obrać, ułożyć na blasze obok papryki i cebuli.
  5. Warzywa na obydwu blachach obficie posypać solą i pieprzem, a następnie skropić oliwą.
  6. Obie blach wstawić na raz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione.
  7. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę.
  8. Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
  9. W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka ze startego parmezanu (o średnicy 6 cm i grubości 0,5 cm), lekko ugnieść. Tak przygotowane chipsy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 8 - 10 minut, aż ser się rozpuści, a brzegi chipsów zarumienią. Upieczone chipsy delikatnie ściągnąć z blachy i wystudzić.
  10. Zupę podawać gorącą, z dodatkiem chipsów parmezanowych.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1 - 1,5 litra zupy.
  2. Ilość bulionu można zmniejszyć do 250 ml, jeśli zupa ma być gęściejsza.
  3. Chipsy parmezanowe można zastąpić grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  4. Zupę można dodatkowo przyprawić ostrą papryką w proszku czy chili.
  5. W czasie pieczenia, jeśli warzywa na górnej półce zbyt by się przypiekały, należy zamienić blachy miejscami.
  6. Warzywa można także oprószyć swoimi ulubionymi przyprawami np. tymiankiem czy bazylią.
  7. Najlepsze są podłużne, gruntowe pomidory, ale ja zrobiłam ze zwykłych i zupa też była pyszna.
  8. Można użyć zwykłej, białej cebuli.
Źródło przepisu: Lepszy smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz