Mocno kakaowe, delikatnie cynamonowe.
Lekko wilgotne dzięki dodatkowi powideł.
Tanie i proste w wykonaniu.
Idealne do kawy!
Składniki:
- 250 g margaryny;
- 1,5 szklanki białego cukru;
- 1,5 szklanki mleka;
- 4 szkalnki mąki pszennej;
- 1 łyżka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kakao;
- 2 łyżki powideł śliwkowych;
- 3 jaja;
- 1 łyżka cynamonu.
- Do rondelka włożyć margarynę, dodać cukier, zalać mlekiem i zagotować dość często mieszając. Wystudzić.
- Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
- Wystudzoną margarynę z mlekiem i cukrem przelać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła).
- Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem).
- Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.
- Upieczone ciasto wystudzić i kroić na kawałki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm.
- Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub przełożyć powidłami.
- Szklanka = 250 ml.
Piękne to ciasto wygląda, muszę zapisać przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
zajebiste ciasto, wyjdzie najwiekszej kuchennej kalece. Proste smaczne i pozywne.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że ciasto smakowało:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Z murzynkami miałam taki problem, że nigdy mi nie wychodziły. Z tego przepisu korzystam już n-ty raz i ciasto zawsze pięknie urośnie i jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Właśnie ja upiekłam. Stosoawłam się dokładnie do przepisu z lekkim wyjątkiem, margarynę zastąpiłam masłem. Muszę przyznać, że mocno wyrosło, chyba nawet za mocno no i pękło. Coś zrobiłam nie tak? Będę wdzięczna za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńMnie też czasem to ciasto pęka. Mnie to nie przeszkadza, ale żeby temu zapobiec, można, po około 10 minutach od wstawienia ciasta do piekarnika, przeciąć je delikatnie nożem wzdłuż, tworząc kreskę - wówczas ciasto nie powinno już peknąć.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Tam ma byc lyzka sody I lyzka cynamonu?
OdpowiedzUsuń