Delikatna i aromatyczna zupa.
Z dodatkiem ziemniaków i ryżu.
Pysznie koperkowa!
Składniki:
- 1 średnia marchewka;
- 1 średnia pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 5 średnich ziemniaków;
- 5 łyżek białego ryżu;
- 1 liść laurowy;
- 2,5 litra zimnej wody;
- 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup;
- Pęczek koperku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
- Koperek umyć, drobno posiekać.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Zagotować.
- Następnie dodać ryż i pokrojone ziemniaki i gotować, aż staną się miękkie.
- Do ugotowanej zupy dodać koperek.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2,5 - 3 litrów zupy.
- Zupę można także ugotować na mięsie (np. na wywarze z 0,5 kg łopatki wieprzowej). Wówczas należy mięso umyć, pokroić w kawałki, zalać 2,5 litrami wody, zagotować i zdjąć szumowinę. Następnie wykonać wszystko jak w przepisie (nie dodawać już wody), przy czym gotować, aż mięso będzie miękkie.
- Można użyć koperku świeżego, jak i mrożonego.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz