piątek, 25 kwietnia 2014

Zupa ryżowo-koperkowa

Zupa ryżowo-koperkowa...
Delikatna i aromatyczna zupa.
Z dodatkiem ziemniaków i ryżu.
Pysznie koperkowa!


Składniki:
  1. 1 średnia marchewka;
  2. 1 średnia pietruszka;
  3. 1/4 korzenia selera;
  4. Biała część pora;
  5. 5 średnich ziemniaków;
  6. 5 łyżek białego ryżu;
  7. 1 liść laurowy;
  8. 2,5 litra zimnej wody;
  9. 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup;
  10. Pęczek koperku;
  11. Sól;
  12. Pieprz. 

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
  3. Koperek umyć, drobno posiekać.
  4. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Zagotować.
  5. Następnie dodać ryż i pokrojone ziemniaki i gotować, aż staną się miękkie.
  6. Do ugotowanej zupy dodać koperek.
  7. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,5 - 3 litrów zupy.
  2. Zupę można także ugotować na mięsie (np. na wywarze z 0,5 kg łopatki wieprzowej). Wówczas należy mięso umyć, pokroić w kawałki, zalać 2,5 litrami wody, zagotować i zdjąć szumowinę. Następnie wykonać wszystko jak w przepisie (nie dodawać już wody), przy czym gotować, aż mięso będzie miękkie.
  3. Można użyć koperku świeżego, jak i mrożonego.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz