Delikatnie kwaśna, smacznie buraczana.
Zabielona śmietaną. Oprószona koperkiem.
Prosta i szybka w wykonaniu.
Po prostu pyszna!
Składniki:
- 2 pęczki botwinki;
- Pęczek koperku;
- 1 płaska łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 łyżki octu jabłkowego;
- 2 łyżki białego cukru;
- 1,5 litra zimnej wody;
- 1 ząbek czosnku;
- Sól;
- Pieprz;
- Jajka ugotowane na twardo - po 1 na każdy talerz.
Sposób przygotowania:
- Jaja ugotować na twardo.
- Koperek umyć, drobno posiekać.
- Czosnek obrać. Zmiażdżyć nożem lub ręką.
- Botwinkę (liście wraz z łodygami i małymi buraczkami) obrać, umyć, drobno pokroić, wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.
- Botwinkę zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać przyprawę do zup, zmiażdżony ząbek czosnku i cukier. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Po upływie tego czasu dodać ocet i gotować kolejne 10 minut. Zupę zdjąć z ognia.
- Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.
- Botwinkę przyprawić solą i pieprzem. Dodać drobno posiekany koperek i wymieszać.
- Zupę podawać z połówkami jajka.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra botwinki.
- Ja podaję tę botwinkę z samymi jajkami, ale można również ugotować do niej ziemniaki.
- Botwinka ta nie wymaga dodawania żadnego tłuszczu czy mięsa podczas gotowania. Jest gotowana na samej wodzie.
- Ilość śmietany, octu czy cukru można dowolnie modyfikować.
- Ocet jabłkowy można zastąpić spirytusowym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
godzinka i jest obiad
OdpowiedzUsuń