środa, 21 maja 2014

Szybka botwinka

Szybka botwinka...
Delikatnie kwaśna, smacznie buraczana.
Zabielona śmietaną. Oprószona koperkiem.
Prosta i szybka w wykonaniu.
Po prostu pyszna!

Składniki:
  1. 2 pęczki botwinki;
  2. Pęczek koperku;
  3. 1 płaska łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  4. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. 2 łyżki octu jabłkowego;
  6. 2 łyżki białego cukru;
  7. 1,5 litra zimnej wody;
  8. 1 ząbek czosnku;
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. Jajka ugotowane na twardo - po 1 na każdy talerz.

Sposób przygotowania:
  1. Jaja ugotować na twardo.
  2. Koperek umyć, drobno posiekać.
  3. Czosnek obrać. Zmiażdżyć nożem lub ręką.
  4. Botwinkę (liście wraz z łodygami i małymi buraczkami) obrać, umyć, drobno pokroić, wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.
  5. Botwinkę zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać przyprawę do zup, zmiażdżony ząbek czosnku i cukier. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  6. Po upływie tego czasu dodać ocet i gotować kolejne 10 minut. Zupę zdjąć z ognia.
  7. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. 
  8. Botwinkę przyprawić solą i pieprzem. Dodać drobno posiekany koperek i wymieszać.
  9. Zupę podawać z połówkami jajka.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra botwinki.
  2. Ja podaję tę botwinkę z samymi jajkami, ale można również ugotować do niej ziemniaki.
  3. Botwinka ta nie wymaga dodawania żadnego tłuszczu czy mięsa podczas gotowania. Jest gotowana na samej wodzie.
  4. Ilość śmietany, octu czy cukru można dowolnie modyfikować.
  5. Ocet jabłkowy można zastąpić spirytusowym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: