czwartek, 22 maja 2014

Miękkie ciastka owsiane

Miękkie ciastka owsiane...
Z dodatkiem słonecznika i otrębów.
Pełne suszonych śliwek i moreli.
Delikatnie słodzone miodem.
Idealne jako szybka przekąska.
Polecam!
 Składniki:
  1. 1 szklanka mąki pszennej;
  2. 1 szklanka płatków owsianych, górskich;
  3. 1/2 szklanki otrębów pszennych;
  4. 1/2 szklanki ziaren słonecznika;
  5. 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli;
  6. 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych śliwek;
  7. 1/4 szklanki oliwy;
  8. 1 szklanka mleka;
  9. 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki ciastek wrzucić do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) i dokładnie wymieszać (ja wymieszałam miksrem, ale można też łyżką, najlepiej drewnianą).
  2. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciastka wykładać łyżką na blachę i formułować koła o średnicy około 8 cm i grubości 1 centymetra.
  4. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut, aż się zarumienią i powstanie delikatna skorupka.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 20 ciastek o średnicy 8 cm.
  2. Szklanka = 250 ml
  3. Rodzaj użytych owoców suszonych i dodatków można dowolnie modyfikować. Mogą to być np. rodzynki, orzechy, żurawina, kokos, sezam, płatki migdałowe, pestki dyni.
  4. Można użyć dowolnego rodzaju otrębów np. żytnie, owsiane, gryczane. Tak samo można mąkę pszenną zastąpić żytnią, pszenną razową czy inną, a oliwę rozpuszczonym i przestudzonym masłem.
  5. Ciastka nie są słodkie. Wielbiciele słodkości mogą dodać jeszcze jedną łyżkę miodu.
Źródło pprzepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz: