poniedziałek, 30 czerwca 2014

Chleb gryczany ze słonecznikiem

Chleb gryczany ze słonecznikiem...
Lekko wilgotny chleb na bazie mąki gryczanej.
Ze złocistą i chrupiącą skórką.
O delikatnym aromacie i smaku kaszy gryczanej.
Z dodatkiem ziaren słoneczniku.
Idealny dla osób na diecie bezglutenowej.
I nie tylko. Zapraszam!
 Składniki:
  1. 500 g mąki gryczanej;
  2. Opakowanie drożdży suszonych instant (7 g);
  3. 4 łyżeczki białego cukru;
  4. 1 łyżeczka soli;
  5. 2 łyżki oleju + odrobina oleju do posmarowania po wierzchu;
  6. 425 ml letniej wody;
  7. 50 g łuskanych ziaren słoneczniku + odrobina do oprószenia po wierzchu.


 Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od miksera) wrzucić mąkę, drożdże, cukier, sól, olej i wodę i wymieszać mikserem przy pomocy mieszadła, aż do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania dodać słonecznik.
  2. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem roślinnym. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu i oprószyć ziarnami słonecznika.
  4. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne z zimną wodą. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się skórki chleba.
  5. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie  w czystą ściereczkę.
  6. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
    SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. 
  2. Zamiast oleju, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć roztrzepanego jajka, zimnej wody lub mleka.
  3. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
  4. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika najlpiej wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Źródło przepisu: Ciast.Co.



























3 komentarze:

  1. Fajny przepis :) Mam mąkę i pewnie wykorzystam ją tutaj :D Mam pytanie, czy cukru można dodać mniej ? On jest potrzebny do smaku czy do tego aby drożdże lepiej pracowały ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier jest potrzebny, aby drożdże lepiej pracowały. Jednak można zmiejszyć jego ilość.

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. Wygląda pysznie! Nie ma nic lepszego niż domowy chleb <3

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    teenkitchen-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń