Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.
Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.
Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i szczypiorek.
Zalane kwaśną śmietaną i kefirem.
Podane na ziemniakach z dodatkiem połówek jaj.
Idealny na upały!
Polecam!
Składniki:
- Pęczek rzodkiewek;
- 6 małych ogórków kiszonych;
- Pęczek koperku;
- Peczek szczypiorku;
- 500 ml kefiru;
- 375 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżka octu spirytusowego 10% - opcjonalnie;
- Ziemniaki - po 1 na każdy talerz;
- Jaja ugotowane na twardo - po jednym na każdy talerz;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Poprzekrajać na pół.
- Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plastry.
- Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do rzodkiewek.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek i ogórków.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek, ogórków i koperku.
- Do pokrojonych warzyw dodać śmietanę i kefir. Wymieszać.
- Chłodnik przyprawić octem, solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 1 h.
- Na dno talerzy układać zimne, pokrojone ziemniaki. Zalać chłodnikiem. Na wierzch ułożyć połówki jaj i ewentualnie oprószyć drobno posiekanym koperkiem i/lub szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ilość śmietany i kefiru można dowolnie zmieniać, w zależności od oczekiwanej gęstości chłodnika.
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a z dodatku octu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go sokiem z cytryny.
- Ogórki kiszone można zastąpić masłosolnymi.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz