Pyszny, domowy chleb o niespotkanym wyglądzie.
Wypieczony z mąki pszennej razowej.
Z dodatkiem wiórków czerwonych buraków.
Pełen ziaren słonecznika.
Polecam!
Kromki chleba psznnego razowego z burakami poukładana na przemian z kromkami chleba pszennego z czosnkiem. |
- 700 g mąki pszennej razowej;
- 25 g świeżych drożdży;
- 300 ml letniej wody;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 200 ml czerwonych buraków startych na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka drobnego, brązowego cukru;
- 100 ml ziaren łuskanego słonecznika;
- 2 łyżki mleka do posmarowania chleba po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Surowe buraki (około 2 małych) obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miazgę).
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) pokruszyć drożdże, zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.
- Do rozpuszczonych drożdży (zaczyn nie musi wyrastać) dodać starte buraki, oliwę, cukier, sól, ziarna słonecznika i wymieszać.
- Następnie dodać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie lepić się do miski (ja wyrabiam robotem kuchennym, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
- Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie przez krótką chwilę wyrobić (u mnie robot z hakiem do ciasta drożdżowego) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/otrębami.
- Chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Podrośnięty chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut, przy czym na ostatnie 15 minut zmienić ustawienia piekarnika na samą grzałkę dolną (opcjonalnie).
- Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie w czystą ściereczkę.
- Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. |
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.
- Mąkę pszenną razową można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub mąką pszenną pełnoziarnistą.
- Zamiast mleka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub rozmąconego jajka.
- Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
- Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Na pierwszym planie: chleb pszenny razowy z burakami. W tle: chleb pszenny z czosnkiem. |
Tym burakiem mnie zaskoczyłaś. Zapisuję do wypróbowania, bo wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Chleb jest pyszny!
Usuńw składnikach napisane jest, że buraki ugotowane a w treści, że surowe.. to w końcu jakie?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za pomyłkę. Buraki mają być surowe. Już poprawiłam składniki.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.