Puszyste, słodkie ciasto.
Kawałki kwaśnego rabarbaru.
Lekka pianka.
I razowa kruszonka.
Pyszny dodatek do kawy!
Składniki:
Ciasto:
- 250 g miękkiej margaryny;
- 2 łyżki smalcu;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 3/4 szklanki białego cukru;
- 5 żółtek;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Owocowe nadzienie:
- 750 g rabarbaru;
- 1 kisiel cytrynowy (opakowanie na 0,5 l wody, waga 77 g);
- 2 łyżki białego cukru.
Pianka:
- 5 białek;
- 1 szklanka białego cukru;
- 1 kisiel cytrynowy (waga 77 g).
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej razowej;
- 100 g masła;
- 50 g białego cukru.
Dodatkowo:
- Bułka tarta do obsypania formy;
- Margaryna do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę.
- Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę.
- Rabarbar umyć, osuszyć, obrać (instukcja obierania rabarbaru - Kotlet.tv), pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem (w proszku). Wyłożyć na ciasto.
- Z białek, cukru i kisielu (w proszku) ubić sztywną pianę i przykryć nią rabarbar.
- Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Widoczne na zdjęciach ciasto zostało upieczone w formie o wymiarach 24 x 28 cm, ale jeśli ciasto ma być niższe lepiej upiec je w większej blasze.
- Rabarbar można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem o jasnym kolorze.
- Smalec można zastąpić 2 dodatkowymi łyżkami margaryny lub olejem, przy czym to smalec nadaje ciastu puszystości.
- Szklanka = 250 ml.
- Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną.
- Kisiel w rabarbarze i w pianie ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
ciekawe połączenie, wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńMmm, takiego bym nie odmówiła :)
OdpowiedzUsuńfajnie tu na blogu
OdpowiedzUsuń