poniedziałek, 23 czerwca 2014

Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką

Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką...
Puszyste, słodkie ciasto.
Kawałki kwaśnego rabarbaru.
Lekka pianka.
I razowa kruszonka.
Pyszny dodatek do kawy!


Składniki:
Ciasto:
  1. 250 g miękkiej margaryny;
  2. 2 łyżki smalcu;
  3. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 3/4 szklanki białego cukru;
  5. 5 żółtek;
  6. 3 szklanki mąki pszennej;
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Owocowe nadzienie:
  1. 750 g rabarbaru;
  2. 1 kisiel cytrynowy (opakowanie na 0,5 l wody, waga 77 g);
  3. 2 łyżki białego cukru.
Pianka:
  1. 5 białek;
  2. 1 szklanka białego cukru;
  3. 1 kisiel cytrynowy (waga 77 g).
Kruszonka:
  1. 100 g mąki pszennej razowej;
  2. 100 g masła;
  3. 50 g białego cukru.
Dodatkowo:
  1. Bułka tarta do obsypania formy;
  2. Margaryna do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę.
  3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę.
  4. Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę.
  5. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać (instukcja obierania rabarbaru - Kotlet.tv), pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem (w proszku). Wyłożyć na ciasto.
  6. Z białek, cukru i kisielu (w proszku) ubić sztywną pianę i przykryć nią rabarbar.
  7. Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.
  8. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Widoczne na zdjęciach ciasto zostało upieczone w formie o wymiarach 24 x 28 cm, ale jeśli ciasto ma być niższe lepiej upiec je w większej blasze.
  2. Rabarbar można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem o jasnym kolorze.
  3. Smalec można zastąpić 2 dodatkowymi łyżkami margaryny lub olejem, przy czym to smalec nadaje ciastu puszystości.
  4. Szklanka = 250 ml.
  5. Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną. 
  6. Kisiel w rabarbarze i w pianie ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

3 komentarze: