wtorek, 24 czerwca 2014

Kurczak z pieczarkami, papryką i sosem czosnkowym

Kurczak z pieczarkami, papryką i sosem czosnkowym...
Kosteczki filetu z piersi kurczaka usmażone w przyprawie gyros.
Plasterki pieczarek, kosteczki papryki i cebuli.
Ułożone na frytkach. Obsypane wiórkami żółtego sera.
Oblane sosem czosnkowym.
Pyszny obiad!
 Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 500 g pieczarek;
  3. 2 średnie, czerwone papryki;
  4. 1 mała, czerowna papryczka chili;
  5. 1 średnia cebula;
  6. 1 ząbek czosnku;
  7. 3 łyżki przyprawy gyros/kebab;
  8. 2 łyżki oleju;
  9. 100 g żółtego sera;
  10. 1 kg frytek;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
Sos czosnkowy:
  1. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  2. 1 ząbek czosnku;
  3. Pęczek koperku;
  4. Sól;
  5. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Frytki usmażyć na głębokim oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plastry.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  5. Papryczkę chili umyć, osuszyć, pozostawić w całości.
  6. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  7. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  8. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  9. Na dużej patelni rozgrzać olej z 3 łyżkami przyprawy gyros/kebab. Gdy przyprawa zacznie się pienić dodać pokrojoną w kostkę ceublę i kurczaka. Podsmażyć na złoty kolor.
  10. Do podsmażonego kurczaka z cebulą dodać pokrojone pieczarki, paprykę, papryczkę chili i przeciśnięty ząbek czosnku. Podsmażać, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  11. Kurczaka z warzywami przyprawić solą i pieprzem.
  12. W międzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i drobno posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  13. Na dno naczynia żaroodpornego (lub każdemu oddzielnie na talerz) wyłożyć gorące frytki, posypać startym żółtym serem. Na ser wyłożyć kurczaka z warzywami. Całość oblać sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Frytki można zastąpić ryżem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  2. Sos czosnkowy najlepiej przygotować chwilę wcześniej, aby składniki miały czas się przegryźć.
  3. Z dodatku sera i/lub koperku można całkowicie zrezygnować.
  4. Aby nadać daniu pikantności, papryczkę chili można drobno posiekać, zamiast zostawiać w całości.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz