Kosteczki filetu z piersi kurczaka usmażone w przyprawie gyros.
Plasterki pieczarek, kosteczki papryki i cebuli.
Ułożone na frytkach. Obsypane wiórkami żółtego sera.
Oblane sosem czosnkowym.
Pyszny obiad!
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka;
- 500 g pieczarek;
- 2 średnie, czerwone papryki;
- 1 mała, czerowna papryczka chili;
- 1 średnia cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 3 łyżki przyprawy gyros/kebab;
- 2 łyżki oleju;
- 100 g żółtego sera;
- 1 kg frytek;
- Sól;
- Pieprz.
Sos czosnkowy:
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 ząbek czosnku;
- Pęczek koperku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Frytki usmażyć na głębokim oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.
- Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plastry.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Papryczkę chili umyć, osuszyć, pozostawić w całości.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na dużej patelni rozgrzać olej z 3 łyżkami przyprawy gyros/kebab. Gdy przyprawa zacznie się pienić dodać pokrojoną w kostkę ceublę i kurczaka. Podsmażyć na złoty kolor.
- Do podsmażonego kurczaka z cebulą dodać pokrojone pieczarki, paprykę, papryczkę chili i przeciśnięty ząbek czosnku. Podsmażać, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Kurczaka z warzywami przyprawić solą i pieprzem.
- W międzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i drobno posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Na dno naczynia żaroodpornego (lub każdemu oddzielnie na talerz) wyłożyć gorące frytki, posypać startym żółtym serem. Na ser wyłożyć kurczaka z warzywami. Całość oblać sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Frytki można zastąpić ryżem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Sos czosnkowy najlepiej przygotować chwilę wcześniej, aby składniki miały czas się przegryźć.
- Z dodatku sera i/lub koperku można całkowicie zrezygnować.
- Aby nadać daniu pikantności, papryczkę chili można drobno posiekać, zamiast zostawiać w całości.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz