piątek, 1 sierpnia 2014

Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową

Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową...
Puszyste placki biszkoptowe.
Między nimi warstwa bitej śmietany.
Posmarowane na wierzchu masą krówkową.
I oprószone orzeszkami ziemnymi.
Proste, pyszne i eleganckie ciasto.
Zapraszam!

Składniki:

Biszkopt:
  1. 6 jaj;
  2. 1 szklanka mąki pszennej;
  3. 3/4 szklanki białego cukru;
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Bita śmietana:
  1. 600 g śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
  2. 2 łyżki żelatyny;
  3. 1/3 szklanki gorącej wody;
  4. 3 łyżki białego cukru.
Na wierzch:
  1. Puszka masy krówkowej (400 g);
  2. 75 g orzeszków ziemnych, niesolonych. 
Dodatkowo:
  1. Papier do pieczenia;
  2. Olej do wysmarowania papieru do pieczenia.












Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Oddzielić żółtka i białka jaj. Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
  3. Do ubitych białek dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką (ja mieszałam mikserem na najwolniejszych obrotach).
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wysmarować go olejem.
  5. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto.
  6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 25 minut. Wystudzić. Wystuszone przekroić na dwa placki.
  7. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszać. Nie studzić.
  8. Śmietanę ubić z cukrem mikserem na puszystą masę. Stale miksując wlać ciepłą żelatynę i chwilę razem miksować.
  9. Orzech drobno posiekać.
  10. Jeden placek biszkoptowy położyć na dno blachy. Posmarować go bitą śmietaną z żelatyną. Na śmietanę położyć 2 placek.
  11. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami.
  12. Ciasto wstawić na minmum 1 h do lodówki, aby masa śmietanowa stężała.
  13. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 40 cm lub zbliżonych.
  2. Szklanka = 250 ml.
  3. Papier do pieczenia, aby lepiej się go układało na blasze, można mocno pognieść, zmoczyć pod bieżącą wodą i dobrze wykręcić. Tak przygotowany wyłożyć na blasze i posmarować olejem.
  4. Orzeszki ziemne można zastąpić arachidowymi lub włoskimi.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

14 komentarzy:

  1. Ciasto przepyszne, tylko biszkopt mi nie wyrósł ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. 75 g orzeszków? A może sztuk? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gram oczywiście. Dziękuję za wychwycenie tego braku.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
    2. GRAMÓW , a nie gram 🙏 Tak, jak kilogramów (wg Ciebie 10 kilogram? 5 gram?)

      Usuń
  3. Nigdy mi nie wyrasta biszkopt:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. A po polaczwniu mokrych składników jak mieszasz make? Mnie mama nauczyla ze nigdy mikserem tylka drewnana kyzka maki sie miesz ana koncu i zawsze wyrasta i delikatnie mieszac nie tak jak bigos he he

      Usuń
  4. super przepis polecam Jola WESOŁYCH ŚWIĄT ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto-robiłam je już kilka razy i jutro znowu je zrobię:)
    Super przepis dość tani i szybko się robi.Pozdrawiam P.W.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis. Biszkopt w końcu wychodzi mi. Nie przekrawam biszkoptu na pół bo lubimy wyższy. To ciasto jest pyszne

    OdpowiedzUsuń