Puszyste placki biszkoptowe.
Między nimi warstwa bitej śmietany.
Posmarowane na wierzchu masą krówkową.
I oprószone orzeszkami ziemnymi.
Proste, pyszne i eleganckie ciasto.
Zapraszam!
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 3/4 szklanki białego cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Bita śmietana:
- 600 g śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
- 2 łyżki żelatyny;
- 1/3 szklanki gorącej wody;
- 3 łyżki białego cukru.
Na wierzch:
- Puszka masy krówkowej (400 g);
- 75 g orzeszków ziemnych, niesolonych.
Dodatkowo:
- Papier do pieczenia;
- Olej do wysmarowania papieru do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Oddzielić żółtka i białka jaj. Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką (ja mieszałam mikserem na najwolniejszych obrotach).
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wysmarować go olejem.
- Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 25 minut. Wystudzić. Wystuszone przekroić na dwa placki.
- Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszać. Nie studzić.
- Śmietanę ubić z cukrem mikserem na puszystą masę. Stale miksując wlać ciepłą żelatynę i chwilę razem miksować.
- Orzech drobno posiekać.
- Jeden placek biszkoptowy położyć na dno blachy. Posmarować go bitą śmietaną z żelatyną. Na śmietanę położyć 2 placek.
- Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami.
- Ciasto wstawić na minmum 1 h do lodówki, aby masa śmietanowa stężała.
- Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 40 cm lub zbliżonych.
- Szklanka = 250 ml.
- Papier do pieczenia, aby lepiej się go układało na blasze, można mocno pognieść, zmoczyć pod bieżącą wodą i dobrze wykręcić. Tak przygotowany wyłożyć na blasze i posmarować olejem.
- Orzeszki ziemne można zastąpić arachidowymi lub włoskimi.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Mmm, sama rozkosz :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe smaczne ciasto.
UsuńOj tak, dzisiaj wykorzystam ten przepis
UsuńCiasto przepyszne, tylko biszkopt mi nie wyrósł ;(
OdpowiedzUsuńMi też biszkopt nie wyrósł✋
Usuń75 g orzeszków? A może sztuk? ;)
OdpowiedzUsuńGram oczywiście. Dziękuję za wychwycenie tego braku.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
GRAMÓW , a nie gram 🙏 Tak, jak kilogramów (wg Ciebie 10 kilogram? 5 gram?)
UsuńNigdy mi nie wyrasta biszkopt:(
OdpowiedzUsuńWitam. A po polaczwniu mokrych składników jak mieszasz make? Mnie mama nauczyla ze nigdy mikserem tylka drewnana kyzka maki sie miesz ana koncu i zawsze wyrasta i delikatnie mieszac nie tak jak bigos he he
Usuńsuper przepis polecam Jola WESOŁYCH ŚWIĄT ;))
OdpowiedzUsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Pyszne ciasto-robiłam je już kilka razy i jutro znowu je zrobię:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis dość tani i szybko się robi.Pozdrawiam P.W.
Świetny przepis. Biszkopt w końcu wychodzi mi. Nie przekrawam biszkoptu na pół bo lubimy wyższy. To ciasto jest pyszne
OdpowiedzUsuń