Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.
Cebula posiekana w drobną kosteczkę.
Skropione olejem i sokiem z cytryny.
Oprószone natką pietruszki.
Pyszny dodatek do obiadu.
Polecam!
Składniki:
- 4 średnie, czerwone buraki;
- 2 średnie jabłka;
- 1 średnia cebula;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 2 łyżki oleju;
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Wystudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do startych buraków. Wymieszać.
- Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Natkę pietuszki drobno posiekać. Dodać do sałatki (odrobinę można pozostawić do posypania po wierzchu). Wymieszać.
- Do sałatki dodać olej i sok wyciśnięty z cytryny (2 łyżki). Dokładnie wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wierzch posypać pozostawioną odrobiną natki pietruszki - opcjonalnie.
- Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Podawać schłodzoną.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub octem, a olej oliwą.
- Z dodatku natki pietruszki można zrezygnować.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz