poniedziałek, 28 lipca 2014

Buraczki z jabłkiem i cebulą

Buraczki z jabłkiem i cebulą...
Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.
Cebula posiekana w drobną kosteczkę.
Skropione olejem i sokiem z cytryny.
Oprószone natką pietruszki.
Pyszny dodatek do obiadu.
Polecam!
 Składniki:
  1. 4 średnie, czerwone buraki;
  2. 2 średnie jabłka;
  3. 1 średnia cebula;
  4. 2 łyżki soku z cytryny;
  5. 2 łyżki oleju;
  6. 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Buraki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Wystudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do startych buraków. Wymieszać.
  3. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  4. Natkę pietuszki drobno posiekać. Dodać do sałatki (odrobinę można pozostawić do posypania po wierzchu). Wymieszać.
  5. Do sałatki dodać olej i sok wyciśnięty z cytryny (2 łyżki). Dokładnie wymieszać.
  6. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wierzch posypać pozostawioną odrobiną natki pietruszki - opcjonalnie.
  7. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  8. Podawać schłodzoną.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub octem, a olej oliwą.
  2. Z dodatku natki pietruszki można zrezygnować.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz