Soczyste dzięki dodatkowi cebuli i musztardy.
Łatwe w przygotowaniu.
Idelanie przyprawione.
I przede wszystkim pyszne.
Smacznego!
Składniki:
- 500 g dowolnego mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- 1/2 średniej cebuli;
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki;
- 2 łyżki musztardy;
- 1 jajo;
- 2 ząbki czosnku;
- Szczypta słodkiej papryki;
- 1 szklanka bułki tartej;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki umyć, dobrze osuszyć, drobno posiekać.
- Do miski włożyć mięso mielone. Dodać przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz).
- Następnie wbić jajo i dodać musztardę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1/2 szklanki (125 ml) bułki tartej.
- Wszystkie składniki wyrobić ręką na jednolitą masę.
- Z masy formować okrągłe i płaskie kotlety.
- Kotlety obtaczać w pozostałej części bułki tartej.
- Obtoczone w bułce tartej kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złocisty kolor (przez około 15 minut).
- Podawać ciepłe/gorące.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 7 sporych kotletów mielonych.
- Szklanka = 250 ml.
- Można użyć dowolnego mięsa mielonego tj. wieprzowego, drobiowego czy wieprzowo-wołowego.
- Dodanie musztardy i drobno posiekanej cebuli sprawia, że kotlety są soczyste. Nie warto więc z nich rezygnować.
- W celu wzbogacenia smaku kotletów, do masy mięsnej, jeszcze przed uformowanie kotletów można dodać ser żółty pokorojony w drobną kostkę, pieczarki starte na tarce o drobnych oczkach, czy drobno posiekany szczypiorek.
- Natkę pietruszki można zastąpić 1 łyżeczką ulubionych, suszonych ziół np. rozmarynu, lubczyku czy tymianku.
- Z dodatku czosnku można zrezygnować, choć nadaje on mięsu mielonemu wyjątkowego samku.
- Kotelty, po usmażeniu, można odsączyć z oleju, układając je na papierowych ręcznikach.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Kotleciki robiłam niedawno i były bardzo pyszne. I trafiły również do serca ukochanego ;-)
OdpowiedzUsuńfajne przepisy
OdpowiedzUsuń