Śmietanowo-koperkowy sos.
A w nim zatopione jajka.
Pyszny, bezmięsny obiad.
Polecam!
Składniki:
- 50 g margaryny;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 500 ml zimnej wody;
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku;
- 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 4 - 6 jaj (u mnie 5);
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozpuścić margarynę.
- Do rozpuszczonej margaryny, energicznie mieszając (aby nie powstały grudki) wsypać łyżkę mąki. Stale mieszając, podsmażać, aż zasmażka stanie się złocista.
- Następnie, stale mieszając, wlać 500 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać drobno posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować razem około 5 minut.
- W międzyczasie do śmietany dodać kilka łyżek sosu i dokładnie wymieszać. Po upływie wspomnianych 5 minut dodać tak zahartowaną śmietanę i wymieszać.
- Zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i wbić 4 - 6 surowych jajek.
- Tak przygotowany sos z jajkami gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 - 10 minut, aż jajka się zetną.
- Podawać ciepłe z ziemniakami i surówką (u mnie z ogórkami kiszonymi).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Margarynę można zastąpić masłem.
- Ilość koperku można modyfikować, zgodnie z własnym smakiem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
sos koperkowy to chyba najprzyszniejsza rzecz na świecie! :)
OdpowiedzUsuńja zawsze jem z jajkami ugotowanymi na twardo bo nie przepadam za żółtkiem i łatwiej się go pozbyć! :P
pozdrawiam!
I obiad idealny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie podanie jajek.