Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz.
O miękkim miąższu.
Oprószone żółtym serem.
Pychota!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej;
- 25 g świeżych drożdży;
- 225 ml letniej wody;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka soli;
- 1/2 łyżeczki rozmarynu;
- 1/2 łyżeczki tymianku;
- 100 g startego, żółtego sera (u mnie gouda);
- 1 jajo - do posmarowania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać letnią wodę oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
- Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).
- Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.
- Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut, aż się zezłocą.
- Upieczone paluchy podawać ciepłe lub wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wyszło 7 paluchów o długości około 25 cm (długość paluchów mierzonych po upieczeniu).
- Rozmaryn i tymianek można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami albo całkowicie zrezygnować z ich dodatku.
- Można użyć dowolnego gatunku sera (u mnie gouda) lub zrezygnować z jego dodatku.
Czy mogłabyś podac ilosc drożdży suchych. Chetnie zrobilabym te Paluchy ale jestem"na bakier" ze swiezymi, pozdrawiam, Basia z Krakowa.
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuń25 g drożdży świeżych odpowiada 7 - 8 g drożdży suchych Instant (tj. jednemu opakowaniu).
Pozdrawiam serdecznie,
G.M.
Czy ciasta nie odkładamy do wyrośniecia? pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCzy ciasto zostawiamy do wyrośnięcia?
OdpowiedzUsuń