piątek, 4 lipca 2014

Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym

Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym...
Różyczki zielonych brokułów.
Kawałki soczystych pomidorów.
I ćwiartki jajek ugotowanych na twardo.
Całość oblana sosem czosnkowym.
Brokułowa pychota!


Składniki:
  1. 1 brokuł (waga 500 g);
  2. 2 średnie pomidory;
  3. 3 jaja;
  4. 1 łyżeczka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety.
Sos czosnkowy:
  1. 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  2. 2 czubate łyżki majonezu;
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. Sól;
  5. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej w wodzie (około 5 minut) lub na parze, uważając aby go nie rozgotować. Brokuł powinien być jędrny i lekko twardy. Wystudzić.
  2. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w ćwiartki.
  3. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki.
  4. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Przygotować sos: w miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, majonez, czosnek, sól i pieprz.
  6. Na podłużnym talerzu (u mnie przykrywka od 5 litrowego naczynia żaroodpornego) poukładać naprzemiennie różyczki brokuła, ósemki pomidorów i ćwiartki jajek. 
  7. Tak poukładane warzywa i jajka oprószyć przyprawą uniwersalną i polać sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z dodatku przyprawy uniwersalnej i/lub czosnku można zrezygnować.
  2. Śmietanę i/lub majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Smak sałatki można urozmaicić pokrojonym w drobną kostkę i usmażonym kurczakiem oraz serem feta.
  4. Wierzch sałatki można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanym koperkiem.
  5. Z podanych składników wychodzi duża ilość sosu czosnkowego, więc jeśli ktoś woli mniej sosu na sałatce, można zmniejszyć ilość składników na sos. 
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: