Różyczki zielonych brokułów.
Kawałki soczystych pomidorów.
I ćwiartki jajek ugotowanych na twardo.
Całość oblana sosem czosnkowym.
Brokułowa pychota!
Składniki:
- 1 brokuł (waga 500 g);
- 2 średnie pomidory;
- 3 jaja;
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety.
Sos czosnkowy:
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 czubate łyżki majonezu;
- 2 ząbki czosnku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej w wodzie (około 5 minut) lub na parze, uważając aby go nie rozgotować. Brokuł powinien być jędrny i lekko twardy. Wystudzić.
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w ćwiartki.
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Przygotować sos: w miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, majonez, czosnek, sól i pieprz.
- Na podłużnym talerzu (u mnie przykrywka od 5 litrowego naczynia żaroodpornego) poukładać naprzemiennie różyczki brokuła, ósemki pomidorów i ćwiartki jajek.
- Tak poukładane warzywa i jajka oprószyć przyprawą uniwersalną i polać sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z dodatku przyprawy uniwersalnej i/lub czosnku można zrezygnować.
- Śmietanę i/lub majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Smak sałatki można urozmaicić pokrojonym w drobną kostkę i usmażonym kurczakiem oraz serem feta.
- Wierzch sałatki można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanym koperkiem.
- Z podanych składników wychodzi duża ilość sosu czosnkowego, więc jeśli ktoś woli mniej sosu na sałatce, można zmniejszyć ilość składników na sos.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Hit imprezy, ulubiona sałatka :)
OdpowiedzUsuń