czwartek, 3 lipca 2014

Młoda kapusta na słodko - kwaśno

Młoda kapusta na słodko - kwaśno...
Cienkie paseczki miękkiej, ugotowanej kapusty.
Pokrojona w drobną kostkę cebula.
Duża ilość posiekanego koperku.
I pyszny słodko - kwaśny smak.
Idelany dodatek do obiadu.
Polecam!


Składniki:
  1. Główka młodej kapusty;
  2.  Pęczek koperku;
  3. 2 duże cebule;
  4. 2 łyżki masła;
  5. 1 liść laurowy
  6. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  7. 5 łyżeczek białego cukru;
  8. 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10%;
  9. Sól;
  10. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki lub poszatkować. Włożyć do garnka, zalać 1,5 litra gorącej, przegotowanej wody i odstawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła.
  2. Po tym czasie, do kapusty z wodą dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli, 5 łyżeczek cukru i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka.
  3. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę.
  6. Ugotowaną, miękką kapustę odcedzić. Odcedzoną ponownie włożyć do garnka. Dodać zeszkloną cebulę. Wymieszać i gotować na małym ogniu, aż resztki wody odparują.
  7. Dodać ocet i przyprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze cukrem.
  8. Następnie dodać koperek. Wymieszać. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  9. Podawać ciepłą.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Kapusta ma mieć wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem.
  2. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować.
  3. Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

6 komentarzy:

  1. Pyszna,ale koperek OBOWIĄZKOWY!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że kapusta smakowała. U mnie też zawsze obowiązkowo z koperkiem:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
    2. mój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Szatkuję drobno kapustę - jedna małą główka lub pół dużej. Wrzucam do gara, wlewam szklankę wody, dodaję jedną średnią cebulę pokrojoną w kostkę, 5 łyżek cukru, pół łyżki soli, pieprz mielony, płaska łyżka smalcu. Wstawiam na mały ogień, nie mieszam, bo w miarę jak kapusta się gotuje to siada i od razu widzę, czy już się ugotowała, czy jeszcze na wierzchu jest twarda. Na koniec dodaję ok. 1,5 łyżki octu spirytusowego zamieszam i to wszystko.

      Usuń
  2. Wlewanie 1,5 litra wody by potem się jej pozbywać to dla mnie bezsens.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukru za dużo!

    OdpowiedzUsuń