czwartek, 14 sierpnia 2014

Kurczak w soli na butelce

Kurczak w soli na butelce...
Złocisty, soczysty i chrupiący.
Upieczony na stojąco.
Obtoczony w samej soli.
Bez dodatku innych przypraw.
Bez tłuszczu.
Polecam!

Składniki:
  1. Kurczak o wadze około 1,2 kg;
  2. Sól;
  3. Woda o temperaturze pokojowej;
  4. Butelka od piwa (o pojemności 330 ml);
  5. Forma do pieczenia (do ciast) lub naczynie żaroodporne.
























Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć cieńką warstwą soli. Odciąć szyjkę kurczaka, pozostawiając skórę z szyi.
  2. Butelkę po piwie umyć, oczyścić z naklejek, napełnić wodą w temperaturze pokojowej do wysokości 2cm poniżej górnego końca szyjki butelki.
  3. Na butelkę nałożyć kurczaka (od strony kurzego kufra).
  4. Butelkę z kurczakiem wstawić do formy, a formę wypełnić wodą (z kranu) do wysokości 1 cm (im więcej wody będzie w formie, tym dłużej będzie się piekł kurczak).
  5. Formę z kurczakiem na butelce wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 1 półka) i piec przez około 1 godzinę 10 minut - 1 godzinę 20 minut. Gdyby kurczak słabo się rumienił, pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 220 stopni.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że na 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia.
  2. Im więcej będzie wody w formie, tym więcej będzie pary i kurczak będzie się dłużej piekł.
  3. Kurczak nie może dotykać ścianek piekarnika, dlatego optymalną wielkość ma butelka o pojemności 330 ml. Nie należy się bać, że butelka pęknie pod wpływem ciepła.
  4. Należy uważać z ilością soli, aby skórka z kurczaka nie była zbyt słona. 
  5. Sól powoduje, że skórka staje się chrupiąca i złocista, a mięso soczyste. Jednak zamiast soli można użyć ulubionych przypraw.
  6. Do formy/naczynia żaroodpornego ścieka tłuszcz z pieczonego kurczaka.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

4 komentarze:

  1. ciekawa jestem ile dałaś soli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soli powinno być tyle, aby cały kurczak był pokryty równomiernie cieniutką (1 mm) jej warstwą. Są to około 2, maksymalnie 3 łyżki soli.

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. ma skórkę jak obwarzanek z solą ;) pychotka

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie wiele razy robiłam na butelce ale nie z solą a z innymi przyprawami i faktycznie wszystkie wskazówki są trafione, kurczak jest bardzo soczysty i miękki

    OdpowiedzUsuń