Warstwa chrupiących liści sałaty lodowej.
Na niej kawałki soczystych pomidorów.
A całość oblana sosem czosnkowym.
I tak pyszne trzy razy.
Idelana do mięs z grilla i nie tylko.
Smacznego!
- Główka sałaty lodowej;
- 4 średnie pomidory;
- 2 ząbki czosnku;
- 300 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;
- 3 łyżki majonezu;
- Szczypta białego cukru;
- Sól;
- Pieprz ziołowy;
- Pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyć, osuszyć, porwać/pociąć na kawałki.
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym i cukrem. Dokładnie wymieszać powstały sos.
- Sałatkę układać warstwowo w przeźroczystej salaterce. Na dnie położyć porwane liście sałaty, na sałacie kawałki pomidorów, pomidory polać sosem. I tak trzy razy, pamiętając aby na wierzchu sałatki był sos.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi spora porcja sałatki.
- Sałatka jest idelana na grilla lub do obiadu.
- Ilość czosnku można dowolnie zmieniać, a śmietanę zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Sałatkę należy układać warstwowo, zgodnie ze wzorem: sałata - pomidory - sos - sałata - pomidory - sos - sałata - pomidory - sos.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Klasycznie, prosto i pysznie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)