środa, 13 sierpnia 2014

Sałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym

Sałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym...
Warstwa chrupiących liści sałaty lodowej.
Na niej kawałki soczystych pomidorów.
A całość oblana sosem czosnkowym.
I tak pyszne trzy razy.
Idelana do mięs z grilla i nie tylko.
Smacznego!

 Składniki:
  1. Główka sałaty lodowej;
  2. 4 średnie pomidory;
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. 300 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;
  5. 3 łyżki majonezu;
  6. Szczypta białego cukru;
  7. Sól;
  8. Pieprz ziołowy;
  9. Pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
  1. Sałatę umyć, osuszyć, porwać/pociąć na kawałki.
  2. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki.
  3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym i cukrem. Dokładnie wymieszać powstały sos.
  5. Sałatkę układać warstwowo w przeźroczystej salaterce. Na dnie położyć porwane liście sałaty, na sałacie kawałki pomidorów, pomidory polać sosem. I tak trzy razy, pamiętając aby na wierzchu sałatki był sos.
  6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi spora porcja sałatki. 
  2. Sałatka jest idelana na grilla lub do obiadu.
  3. Ilość czosnku można dowolnie zmieniać, a śmietanę zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  4. Sałatkę należy układać warstwowo, zgodnie ze wzorem: sałata - pomidory - sos - sałata - pomidory - sos - sałata - pomidory - sos.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: