Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną.
O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom.
Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką.
Pyszny smak obiadów u babci.
Polecam!
Składniki:
- 1 kg czerwonych buraków;
- 1 średnia marchewka;
- 1/4 korzenia selera;
- 3 łyżki octu spirytusowego;
- 2 łyżeczki białego cukru;
- 1 płaska łyżka soli;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 litry zimnej wody + opcjonalnie jeszcze 0,5 litra, gdyby zupa okazała się zbyt gęsta.
Dodatkowo:
- 1 kg ziemniaków;
- 1 duża cebula;
- Olej do podsmażenia cebuli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
- Buraki obrać, umyć, przekroić na pół, większe na ćwiartki.
- Marchewkę i seler umyć, osuszyć, obrać.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone buraki, obraną marchewkę i seler. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane.
- Następnie zupę zblendować (lub przetrzeć przez sito) na jednolitą masę.
- Do zblendowanej zupy dodać sól, cukier, ocet oraz 0,5 litra zimnej wody (jeśli zupa będzie zbyt gęsta) i zagotować. Zdjąć z ognia.
- Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Nie gotować.
- Podawać z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.
- Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki.
- Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
super przepis.Zawsze było mi szkoda wyrzucać ugotowane warzywa a tu mogę zblędować.Właśnie gotuję tą zupę.
OdpowiedzUsuńTo najlepszy przepis na barszcz :-)
OdpowiedzUsuńZawsze warzywa wyrzucałam (ogromnie nad tym ubolewałam), a teraz mogę je wykorzystać. Zupa zyskuje na smakowitości i nic się nie marnuje. Ekstra
OdpowiedzUsuńSuper przepis na barszcz
OdpowiedzUsuń