piątek, 8 sierpnia 2014

Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami

Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami...
Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną.
O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom.
Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką.
Pyszny smak obiadów u babci.
Polecam!


 Składniki:
  1. 1 kg czerwonych buraków;
  2. 1 średnia marchewka;
  3. 1/4 korzenia selera;
  4. 3 łyżki octu spirytusowego;
  5. 2 łyżeczki białego cukru;
  6. 1 płaska łyżka soli;
  7. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  8. 2 litry zimnej wody + opcjonalnie jeszcze 0,5 litra, gdyby zupa okazała się zbyt gęsta. 
Dodatkowo:
  1. 1 kg ziemniaków;
  2. 1 duża cebula;
  3. Olej do podsmażenia cebuli.

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
  3. Buraki obrać, umyć, przekroić na pół, większe na ćwiartki.
  4. Marchewkę i seler umyć, osuszyć, obrać.
  5. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone buraki, obraną marchewkę i seler. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane.
  6. Następnie zupę zblendować (lub przetrzeć przez sito) na jednolitą masę. 
  7. Do zblendowanej zupy dodać sól, cukier, ocet oraz 0,5 litra zimnej wody (jeśli zupa będzie zbyt gęsta) i zagotować. Zdjąć z ognia.
  8. Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Nie gotować.
  9. Podawać z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulą.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.
  2. Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki.
  3. Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


4 komentarze:

  1. super przepis.Zawsze było mi szkoda wyrzucać ugotowane warzywa a tu mogę zblędować.Właśnie gotuję tą zupę.

    OdpowiedzUsuń
  2. To najlepszy przepis na barszcz :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze warzywa wyrzucałam (ogromnie nad tym ubolewałam), a teraz mogę je wykorzystać. Zupa zyskuje na smakowitości i nic się nie marnuje. Ekstra

    OdpowiedzUsuń