Wiórki startej cukinii, marchewki, pietruszki i selera.
Kawałki kolorowych papryk, plastry pieczarek i pióra cebuli.
Aromatyczny, delikatnie pikantny, pełny warzyw.
Doprawiony koncentratem i sporą ilością pieprzu.
Pyszna odmiana tradycyjnego dania.
Polecam!
Składniki:
- 1 kg cukinii;
- 500 g pieczarek;
- 250 g dobrej jakości kiełbasy - u mnie bez;
- 4 duże marchewki;
- 2 duże pietruszki;
- 1 średni seler;
- 2 duże cebule;
- 1 duża, czerwona papryka;
- 1 mała, zielona papryka;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety;
- 200 g koncentratu pomidorowego;
- 4 łyżki oleju;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Cebule obrać, pokroić w pióra.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
- Marchewki, pietruszki i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złocisty kolor.
- W garnku, w którym będzie gotowany bigos, rozgrzać olej (około 3 łyżek). Na rozgrzany olej wrzucić plastry pieczarek, pióra cebuli i pokrojone w kostkę papryki. Wymieszać i chwilę razem podsmażać. Następnie posypać vegetą i podsmażać, aż puszczą sok i będą na wpół twarde.
- Do podduszonych warzyw dodać startą cukinię, marchewki, pietruszki i seler i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Do miękkich warzyw dodać podsmażoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze wszystko razem (już bez przykrycia) przez około 15 minut.
- Bigos przyprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu.
- Podawać ciepły z chlebem, ziemniakami, kaszami lub ryżem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.
- Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
- Pieczarki można zastąpić 100 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych, do bigosu dodać bez wody z moczenia), a kiełbasę - dobrej jakości wędliną.
- Wykonanie bigosu jest dość pracochłonne, więc zamiast ścierać cukinię można ją pokroić w kostkę, przy czym danie nie będzie już tak przypominać tradycyjnego bigosu.
- Smak bigosu można wzbogacić o pokrojony w pióra por lub pomidory (sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę).
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz