wtorek, 12 sierpnia 2014

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii...
Wiórki startej cukinii, marchewki, pietruszki i selera.
Kawałki kolorowych papryk, plastry pieczarek i pióra cebuli.
Aromatyczny, delikatnie pikantny, pełny warzyw.
Doprawiony koncentratem i sporą ilością pieprzu.
Pyszna odmiana tradycyjnego dania.
Polecam!

Składniki:
  1. 1 kg cukinii;
  2. 500 g pieczarek;
  3. 250 g dobrej jakości kiełbasy - u mnie bez;
  4. 4 duże marchewki;
  5. 2 duże pietruszki;
  6. 1 średni seler;
  7. 2 duże cebule;
  8. 1 duża, czerwona papryka;
  9. 1 mała, zielona papryka;
  10. 1 łyżka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety;
  11. 200 g koncentratu pomidorowego;
  12. 4 łyżki oleju;
  13. Sól;
  14. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Cukinię umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  3. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  4. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  5. Marchewki, pietruszki i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złocisty kolor.
  7. W garnku, w którym będzie gotowany bigos, rozgrzać olej (około 3 łyżek). Na rozgrzany olej wrzucić plastry pieczarek, pióra cebuli i pokrojone w kostkę papryki. Wymieszać i chwilę razem podsmażać. Następnie posypać vegetą i podsmażać, aż puszczą sok i będą na wpół twarde.
  8. Do podduszonych warzyw dodać startą cukinię, marchewki, pietruszki i seler i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  9. Do miękkich warzyw dodać podsmażoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze wszystko razem (już bez przykrycia) przez około 15 minut.
  10. Bigos przyprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu.
  11. Podawać ciepły z chlebem, ziemniakami, kaszami lub ryżem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.
  2. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
  3. Pieczarki można zastąpić 100 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych, do bigosu dodać bez wody z moczenia), a kiełbasę - dobrej jakości wędliną.
  4. Wykonanie bigosu jest dość pracochłonne, więc zamiast ścierać cukinię można ją pokroić w kostkę, przy czym danie nie będzie już tak przypominać tradycyjnego bigosu.
  5. Smak bigosu można wzbogacić o pokrojony w pióra por lub pomidory (sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę).
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz